Извор:Фото: Профимедиа

Шта се деси организму када поједете само једну ПАПРИКУ?

Извор: Нпортал

09.06.2022.

12:47

ПАПРИКА се може припремати на различите начине, али да ли сте се икада запитали шта ће се десити вашем организму ако поједете само једну паприку?

Побољшаћете вид

Познато је да је шаргарепа добра за вид, исти случај је и са паприком. Паприка садржи каротеноидне спојеве бета-каротен, лутеин и зеаксантин те витамин Ц, који су пресудни за здравље очију, наводи Национални институт за очи. Истраживање из Аустралије из 2019. године показало је да наранџаста паприка садржи највећи ниво зеаксантина, док жута паприка садржи пуно лутеина.

BloombergAdria.com

 

Смањује упале

Паприка је протуупална суперхрана, а црвена паприка има највише здравствених користи. Црвена паприка садржи највише количина бета-каротена, кверцетина и лутеина, а утврђено је да лутеин неутрализује слободне радикале и смањује упалу.

Смањује жељу за храном

Ако је прошло више од три сата од вашег последњег оброка, поједите међуоброк који садржи уравнотежену комбинацију угљених хидрата и протеина. Једна средња паприка садржи више витамина Ц него наранџа, а паприку можете јести уз хумус. Такав међуоброк ће смањити осећај глади.

BloombergAdria.com

 

Губитак килограма

Паприке су нискокалоричне, а једна средња паприка садржи 31 калорију. То је зато што се паприке сачињене претежно од воде и влакана, а влакна нас дуже време одржавају ситима. Зато је паприка идеална намирница ако желите да смршате.

Добра је за кости и зглобове

Паприка штити хрскавицу и кости захваљујући великим количинама витамина Ц, наводи Фондација за артритис. Пола шоље црвене паприке снабдеће вас са препоручених 75 милиграма за жене, односно 90 милиграма витамина Ц за мушкарце.

BloombergAdria.com

 

Здравији зуби

Паприка, попут јабука и другог хрскавог поврћа и воћа, природне је четкица за зубе. Њихова хрскава, влакнаста текстура помаже у уклањању честица хране и бактерија. Уз то, паприка је пуна воде, што подстиче проток пљувачке која је пресудна за здравље ваших зуба јер смањује штетни утиацај киселине и ензима који нападају зубе, наводи Стоматолошки факултет Институт Иллиноис у Чикагу.

Помаже против депресије

Истраживачи су идентификовали храну која је најбољи извор храњивих састојака за које је наука доказала да подстиче опоравак од депресивних поремећаја.

Навели су да су за побољшање расположења највише заслужни фолати, гвожђе, дуголанчане омега-3 масне киселине (ЕПА и ДХА), магнезијум, калијум, селен, тиамин, витамин А , витамин Б6, витамин Б12, витамин Ц и цинк. Најбогатији биљни извори тих антидепресивних храњивих састојака биле су лиснато зеље, зелена салата и паприка, наводи се у извештају из 2018. године објављеном у часопису "World Journal of Psychiatry".

BloombergAdria.com

 

Сагорева масноће

Спој у зеленој паприци може повећати брзину метаболизма у мировању и појачати сагоревање масти, показала је студија на глодарима објављена у часопису "Nutrition Research". Дихидрокапсијат је ствар слична капсаицину, која се налази у чили папричици и позната је по својим термогеним својствима. Истраживачи су открили да дихидрокапсијат који су давали мишевима смањује тежину и повећање масноће, поспешује метаболизам глукозе и побољшава микробиом црева.

Друга студија која се спроводила на људима објављена је у часопису "The American Journal of Nutrition". Показала је да је дихидрокапсијат имао само мали термогени учинак. Показало се да капсаицин, једна од природних хемикалија у црвеној паприци, утиче на ситост смањујући телесну тежину, масноћу и опсег струка.

Помаже код синдрома иритабилног црева

Синдром иритабилног цријева хронични је поремећај дебелог црева који често узрокује грчеве, болове у стомаку, надутост, затвор и пролив. Црвена паприка може делимично олакшати те болове.

BloombergAdria.com

 

Смањује ризик од развоја срчаних болести

Студије показују да је капсаицин снажан антиоксиданс који може заштитити од оксидативног стреса, пише "Eat this". Истраживачи су желели да утврде учинак ове компоненте на метаболички синдром, скуп срчаних стања, укључујући гојаyност у пределу стомка, инсулинску резистенцију, високи крвни притисак и лош холестерол.

У анализи 12 студија објављених у часопису Nature, истраживачи нису открили значајна побољшања у нивоу глукозе или хипертензије, али су открили да је значајно смањен ниво лошег холестерола.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".