Извор:Фото: Профимедиа

КРАЉИЦА ВРИСКА: Одбила Хичкока, а он јој се сурово осветио

Извор: Нпортал

11.06.2022.

10:11

ПРЕЛЕПА Типи Хедрен глумила је главну улогу у филмовима Алфреда Хичкока “Птице” и “Марни”.

Глумица је након неколико деценија отворила душу и испричала да је легендарни редитељ био болесно опседнут њом, те да ју је због тога малтретирао и злостављао.

Када ју је Хичкок ангажовао, Типи је имала 31 годину, манекенска каријера јој је била при крају, била је разведена и сама одгајала четворогодишњу ћерку Мелани Грифит.

Алфред Хичкок је назвао и понудио јој уговор и уопште га није занимало да ли згодна плавуша зна да глуми. Са супругом Алмом помагао јој је да научи пробни текст који је филмски студио Universal захтевао да прође.

BloombergAdria.com

 

Свој велики план о томе да буде главна звезда “Птица” открио јој је на једној забави где јој је поклонио златни брош с три птице на њему. У Холивуду су се сви питали зашто је улогу у тако великом пројекту понудио непознатој особи, али Хичкок је инсистирао на њој.

Према тврдњама, убрзо је почео да је третира као своје власништво.

Касније је сазнала да је Шону Конерију и Роду Тајлору, с којима је глумила, забранио да јој се приближавају.

Док је ходала по сету он би је језиво посматрао, полудео би када би причала с мушкарцима са којима је радила, а његово понашање је узнемиравало целу екипу.

Једног дана је у хотелу насилно покушао да је пољуби пред свима, видели су то људи који су радили с њима и многи гости хотела. Она је вриснула, одгурнула га од себе и побегла у собу.

BloombergAdria.com

 

Дан након тога снимала је сцену у којој је нападају птице док је у говорници. Некако се једна механичка птица забила у стакло и крхотине су се просуле по њеном лицу. Типи се и дуго питала да ли је то био начин на који ју је кажњавао што га је одбила.

Једном је сатерао у угао и замолио да га дира на сету, а његова лична асистенткиња стално ју је наговарала да иде на пиће или на вечеру с њим. Она је све то одбијала и држала дистанцу током целог снимања.

Следило је снимање сцене у којој је нападају птице док је заробљена у спаваћој соби. Помоћник редитеља јој је дошао и рекао да су се механичке птице поквариле и да ће сцену снимати с правим птицама. Она је храбро ушла у кавез изграђен у спаваћој соби и чекала тренутак када ће на њу пустити подивљале птице.

BloombergAdria.com

 

– Било је то ружно, брутално и немилосрдно- испричала је.

Након тога су јој, за неке друге сцене, причврстили живе птице на тело па и за раме. Једна јој је скоро повредила око, те је викнула да не може више да издржи и заплакала.

Тај пут су је оставили саму на сету, једва се вратила кући, а цео викенд је падала у несвест од шока и исцрпљености. Када је у понедељак поново дошла на снимање, онесвестила се у гардероби. Под лекарским наџором је била недељу дана.

“Птице” су постале хит, а она звезда.

Следећи пројекат који је морала да одради због двогодишњег уговора с Хичкоком био је филм “Марни”, о жени која је доживела сексуалне трауме. Шон Конери је глумио њеног шефа који је натера у брак и жели да се суочи са својим патолошким страхом од мушкараца. Њихове прве брачне ноћи, он је силује.

BloombergAdria.com

 

Она је уверена да је тај филм остварење Хичкокове фантазије о њој. За време снимања тог филма он је наручио маску направљену према Типином лицу, иако за то уопште није било потребе у филму. Гардероба јој је била смештена крај његове канцеларије, а он је могао непримећено да уђе кроз задња врата.

Стално јој је говорио о томе како је жели, а једном јој је изјавио и љубав. Она је поновно побегла.

Јако га је наљутила и након неколико дана позвао је у канцеларију где ју је напао.

– Не желим да причам о томе, али било је јако перверзно и трауматично – исповедила се глумица.

Што се она више борила, он је постајао агресивнији. Тада јој је рекао: “Уништићу ти каријеру и нећеш моћи издржавати ни ћерку, ни родитеље”.

То се и догодило. Блокирао је њену номинацију за Оскара, прекинуо сваку могућност за њену могућу сарадњу с неким другим редитељима и побринуо се да више нигде не глуми. Ипак, она се борила.

– Можда ми је уништио каријеру, али није успео да ми уништи живот – рекла је жена чија је ћерка Мелани Грифит, а унука звезда филма “50 нијанси сиве”, Дакота Џонсон.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".