Извор:Фото: Профимедиа

ОПЕТ ТЕНЗИЈЕ: Кина против Тајванског мореуза

Извор: Танјуг

14.06.2022.

12:02

ТАЈВАНСКИ мореуз је међународни пловни пут и Влада у Тајпеју подржава америчке ратне бродове који пролазе њиме, саопштило је у уторак министарство спољних послова Тајвана одбијајући тврдње Кине да има суверенитет над стратешким пролазом.

Министарство спољних послова Кине је у понедељак саопштило да та земља "има суверенитет и јурисдикцију над Тајванским мореузом".

- Лажна је тврдња када одређене земље Тајвански мореуз називају ''међународним водама'' како би пронашле изговор за манипулацију питањима везаним за Тајван и угрожавање суверенитета и безбедности Кине - рекао је Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова, наводи Ројтерс.

BloombergAdria.com

 

Тајвански мореуз је био чест извор војних тензија, а последњих година амерички ратни бродови и других НАТО савезника, попут Британије и Канаде, пловили су кроз мореуз, изазивајући незадовљство у Пекингу, наводи британска агенција.

- Разумемо и подржавамо допринос америчких мисија за слободу пловидбе и унапређењу регионалног мира и стабилности - саопштила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Тајвана.

Тајпеј поручује да Пекинг нема право да говори у његово име нити да полаже право суверенитета, као и да само народ Тајвана може да одлучује о својој будућности, а Кина се никада није одрекла употребе силе да острво стави под своју контролу које гледа као на део своје суверене територије, наводи Ројтерс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".