КОМЕ ШТЕТЕ КАЈСИЈЕ? Људи са овом болести их не смеју јести
13.07.2022.
12:03
ИАКО Су богате витамина, ова група људи не би смела никако да једе кајсије.
Постоји више разлога због чега треба јести кајсије, због побољшања вида и бољег варења.
Ова воћка се у Србији прерађује и продаје као сушена и користи се за производњу џемова и сокова. Сушењем и термичком обрадом, мења се и хранљива вредност кајсије.
Кајсије су богате влакнима, што је веома добро за наша црева.
Због изузетне заступљености бета-каротена, кајсија има благотворне ефекте на срце, јер утиче на снижавање лошег холестерола у крви, као и на неке друге болести.
Препоручује се да се кајсије једу свеже и опране.
Нутриционисте саветују да што чешће уносимо ово воће у наш јеловник и трпезу, али треба у вези једног бити пажљив.
Разлог обазривости је висок садржај калијума, минерал који такође служи као електролит. У нашем телу, он је одговоран за слање нервних сигнала и регулисање мишиц́них контракција и равнотеже течности.
Довољне су две воћке од 70 грама обезбеђују чак 181 мг овог минерала, што је четири одсто од дневне потребе.
Узимајући у обзир да калијум блиско сарађује са натријумом како би одржао равнотежу течности, адекватан унос може помоц́и у спречавању надимања и одржавању здравог крвног притиска.
Особе које болују од кардиоваскуларних болести и бубрежних никако не би смеле јести ово воће.
(Најжена)
БОНУС ВИДЕО:
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".