ГУБЕ УКУС: Ове намирнице никако не треба држати у фрижидеру
23.09.2022.
21:26
МОЖЕ вам донети више штете него користи
Парадајз
Ова храна заправо губи свој укус у фрижидеру. Хладан ваздух зауставља процес сазревања, а то је оно што парадајзу даје најфинији окус. Фрижидер такође може и променити укус парадајза па га је зато боље држати у корпици на собној температури. Можете их ставити и на прозоре како би се сазревање наставило на сунцу.
Босиљак
Ставите ли га у фрижидер, не само да ће брзо увенути него ће и апсорбовати све мирисе око себе. Боље је да га држите попут цвета у мало свеже воде. Ако га имате пуно и желите да га сачувате, кратко га бланширајте и замрзните пре него да га чувате у фрижидеру.
Бели лук
Због чувања у фрижидеру, бели лук ће с временом проклијати. Боље је да га држите на хладном и сувом месту.
Кромпир
Хладноћа из фрижидера подстиче претварање скроба из кромпира у шећер, па би због тога могао да добије слаткасти укус. Њега је најбоље држати на фрижидеру, али не прехладном и тамном месту. Вреће за кромпир или папирне кесе су пуно боље јер више дишу од пластичних. У њима ће мање клијати и кварити се.
Лук
С временом ће због хладног ваздуха у фрижидеру почети да отпушта влагу те ће постати мекан и буђав. Држите га напољу у корпици, али не близу кромпира јер један другоме подстичу брже пропадање.
Мед
Мед нема рок трајања и може заувек стајати на собној температури ако је добро затворен. У фрижидеру се може само стврднути, а шећер кристализовати, ако је шећерен и уништити структуру.
Хлеб
Хлеб би се у фрижидеру брзо исушио, а ако га имате превише и желите да га сачувате, боље је да га исечете на кришке и ставите у замрзивач. Свеж хлеб је боље држати напољу, на собној температури.
Маслиново уље
Ово вредно уље треба чувати на тамном, хладном месту, али не у фрижидеру јер би се у њему променила његова конзистенција, и од течне постала густа маса, попут маслаца, преноси "Блиц жена".
Кафа
Оставите ли је у фрижидеру, изгубиће своју арому и преузети остале око себе. Да би остала свежа, кафу је најбоље чувати на кухињским полицама где је на тамном и добро затворена.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".