Извор:Фото: Профимедиа

Нутриционисткиња открива 4 ГЛАВНА РАЗЛОГА зашто се ГОЈИМО

Извор: Нпортал

20.10.2022.

22:34

ПОНЕКАД се дешава да људи "раде све како треба", али опет не успевају да смршају, или се чак и додатно гоје.

Нутриционисткиња Наташа Ђукић има објашњење и за ову појаву:

- За оптималну телесну тежину најважнија је правилна размера уноса хране и потрошње енергије, али ако се здраво се хранимо и редовно тренирамо, а килограми се и даље накупљају, онда би се разлог необјашњеног гојења могао скривати негде друго - наводи нутриционисткиња и открива четири потенцијална разлога:

ОДРЕЂЕНИ ЛЕКОВИ

Различити лекови које користите, могу узроковати нагли пораст тежине. Контрацепцијске пилуле, стероиди, бета-блокатори или лекови за мигрену, могу изазвати гојење. Наиме, делују тако да повећавају апетит и успоравају метаболизам, што је дословно главни разлог добијања килограма, без да се преједате или чините било какву другу грешку. 

BloombergAdria.com

 

МЕНОПАУЗА

Током менопаузе, код готово свих жена, долази до успоравања метаболизма, депресивније су, имају лош сан, а повећава се и њихов апетит. Хормон естроген, који служи и за одржавање оптималне телесне тежине, полако нестаје, па се килограми почињу брже накупљати, објашњавају лекари. Женама у менопаузи, зато се препоручује да посвете посебну пажњу здравој исхрани и редовној физичкој активности.

НЕДОСТАТАК ВИТАМИНА ИЛИ МИНЕРАЛА

Још један неочекивани узрок добијања на тежини, могао би бити недостатак витамина или минерала у организму. Наиме, мањак витамина Д, магнезијума и гвожђа, може угрозити имунитет и утицати на ниво енергије, а самим тим и на ваше активности.

BloombergAdria.com

 

ПРОБЛЕМИ СА СПАВАЊЕМ

Не треба посебно наглашавати колико је квалитетан сан важан и за психичко и за физичко здравље. Препоручену количину сна, од осам сати током ноћи, многи не успеју да задовоље, а дуготрајни мањак сна доказано има низ штетних последица на људско здравље - завршава нутриционисткиња.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".