Извор:Фото: Википедија, Јутјуб принтскрин/Dodaj, Umesi, Ispeci !

АРАНЂЕЛОВДАН: Веровања за болесне и честа ГРЕШКА код Срба

Извор: Нпортал

21.11.2022.

10:28

СРПСКА православна црква и њени верници данас, 21. новембра, молитвено прослављају велики празник - Сабор светог архангела Михаила, у народу познат као Аранђеловдан, једну од најчешћих слава у Срба.

Култ Св.Архангела Михаила у народу

Међу народна веровања о овом свецу је и да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Такође, наводно се према метеоролошким условима на овај дан може одредити каква ће бити година – како на Аранђеловдан, тако током целе зиме и пролећа.

BloombergAdria.com

У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим свецем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Погледајмо сиромашне и немоћне

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. То ће анђео, који је стално уз вернике, казнити.

На овај дан, предање каже, ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу реч. Уколико то не учините, верује се да ће анђео који је стално уз вернике послати страшну казну.

BloombergAdria.com

Они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће се вам испунити и ону највећу жељу.

На православним иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер он у часу смрти узима људску душу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".