Извор:Фото: Профимедиа

Шта се деси организму ако сваки дан једете мандарине?

Извор: Нпортал

25.11.2022.

14:58

МАНДАРИНЕ су једно од омиљеног воћа већине људи, нарочито у време хладних дана.

Ове мале витаминске бомбе садрже око 85 одсто воде, само 50 калорија на 100 грама и прави су рудник витамина Ц. Само једна мандарина може да задовољи чак 43 одсто дневних потреба људског организма за тим витамином.

Мандарине имају висок садржај бета-криптоксантина, антиоксиданса, обилују калијумом, витаминима Б комплекса, односно Б1, Б6 и Б9, калцијумом.

BloombergAdria.com

 

Ево шта се дешава са нашим телом уколико сваки дан једемо мандарине.

Због обиља витамина Ц, мандарине повољно утичи на наш имунитет, кожу, срце, односно на цели организам.

1. Блистава кожа

Мандарине су богате витамином Ц који помаже кожи да формира ново везивно ткиво. Такође, осигурава стварање провитамина А и селен у организму који убрзава обнову ћелија и чине тен свежим, блиставим и младоликим.

2. Јачање имунитета и костију

Витамин Ц није користан само за кожу већ јача и имунитет, што је посебно важно зими због бројних вируса. Такође, спречава болести и подиже расположење. Мандарине садрже и мању количину калцијума који јача кости.

3. Идеалне за мршављење

Мандарине су идеалне за ужину, посебно уколико желите да смршате. Садрже само 50 калорија на 100 грама. Такође, оне испод коре имају белу опну коју већина људи уклања након што ољушти мандарину, иако не би требало.

Та опна садржи једињења која поспешују сагоревање масти, па мандарине и тако помажу приликом мршављења.

BloombergAdria.com

 

4. Чувају срце

Антиоксиданси у мандаринама, као и калијум, могу да побољшају здравље срца и да смање факторе ризика од срчаних оболења.

Мандарине побољшавају функцију крвних судова, снижавају нивое триглицерида и ЛДЛ (лошег) холестерола у крви. На тај начин се смањује ризик од атеросклерозе, односно сужавања артерија узрокованог накупљањем масти, што је најчешћи узрок срчаних обољења, преноси "Република".

5. Опрез са количином

Иако су изузетно здраве, стручњаци упозоравају да не треба претеривати са количином поједених мандарина. Препоручена доза је до 7 комада дневно. Превише витамина Ц може довести до проблема са желуцем и пробавом, односно може да дође до дијареје.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".