Извор:Фото: Профимедиа

ПРОДУЖИТЕ ИМ ВЕК: Како да банане остану свеже данима?

Извор: Нпортал

29.11.2022.

14:50

ПОСТОЈИ неколико начина да се спречи њихово пропадање.

Одвојите их од осталог воћа

Осим ако нису у воћној салати или смутију, банане се не слажу добро са другим воћем! Највећи кривци за прерано сазревање банана су авокадо, брескве, парадајз, јабуке и смокве. Дакле, банане држи у посебној посуди!

Чувајте зреле банане у фрижидеру

Хладније температуре такође успоравају хемијско зрење. Кад банане сазру, ставите их у фрижидер. У реду је ако кора постане смеђа или чак црна, промена боје долази од пигмента у кори и не утиче на воће и његов укус и текстуру.

BloombergAdria.com

 

Ако су банане огуљене, прелијте их соком цитруса

Као и кришкама јабука, додавање сока лимуна или лимете огуљеним бананама може да помогне у очувању њихове свежине. У основи, цитруси успоравају процес оксидације. Такође, можете да користите сок од наранџе од лимете или сок од ананаса. Ако сте банану већ насецкали, прелијте је кашичицом или две лимуновог сока.

BloombergAdria.com

 

Замрзните их

Ако планирате да банане држате напољу дуже од неколико дана, можете да их ставите у замрзивач уместо у фрижидер. Смрзнуте банане трају најмање 30 дана, а могу да се једноставно одмрзну на собној температури. Комадићи смрзнуте банане такође су савршени за смутије. Обавезно користите кесице за замрзавање. Можете да замрзнете и неогуљене банане, међутим, у том случају кора банане ће врло вероватно потпуно да поцрни.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".