Извор:Фото: Јутјуб принтскрин

САВЕТИ ДОМАЋИЦА: Ево због чега се квари кисели купус

Извор: Нпортал

06.12.2022.

08:18

Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане..

Они су остављање купуса за зиму почињали на следећи начин - куповином најбољег купуса! Идеално би било да прво купите једну или две главице и проверите да ли купус има слаткаст укус. Ако има, то је прави, а ако је мало љуткаст, боље га потрошите за салату или кување, а за буренце тражите неки други. Такође, проверите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.

BloombergAdria.com

 

Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез." Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова а онда зарежите сваки корен "на крст" и извадите средину што више можете. У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их ређајте пажљиво једну уз другу.

Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане. Отвор у корену, у коме је со, остаје окренут на горе. Док ређате главице, са стране углавите и пластично црево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.

BloombergAdria.com

 

Кад поређате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом и оставите преко ноћи да купус одстоји. Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало. Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.

Прелијте купус, затворите и већ сутрадан проверите да ли треба додати још пресолца. Чим се почне осећати измењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан. Цревом извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса. Поновити процедуру неколико пута.

BloombergAdria.com

 

Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици а у складу с количином купуса. Док чекате да се укисели, можете спремити мање буре или неку већу теглу рибанца.

(лепаисрећна)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".