Извор:Фото: Н.Фифић, Н. Скендерија, Ненад Живановић

СТАРО ВЕРОВАЊЕ: Дим славске свеће одређује судбину домаћина

Извор: Нпортал

18.12.2022.

19:29

ОВОГ понедељка, 19. децембра обележава се једна од највећих српских слава - Свети Никола

Након гашења и проласка славе, свећа се одлаже на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године.

Обичај је да домаћин славе свећу пали пре почетка ручка и она је упаљена током целог дана, све до поноћи. Ред је да се у тим тренуцима домаћин прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати једну кафену кашичицу вина и њу излије уз фитиљ свеће која гори. Вино полако угаси свећу.

Након гашења и проласка славе, свећа се одлаже на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године и пали се приликом заједничких кућних молитви. Ту свећу можете користити кад дође свештеник да освешта дом и водицу пред Васкрс. Пожељно је да се до наредне славе она искористи у потпуности, али у случају да преостане и не изгори до краја, онда се односи у цркву и запали пре литургије. Реч је о правилу које се ретко поштује, пре свега јер мало људи за њега знају.

BloombergAdria.com

Према верованима на нашим просторима, или како би неки рекли старим српским обичајима, дим угашене славске свеће може тумачити одређене прилике у кући. Ако дим иде право у вис, добар је знак, а ако кривуда, може се очекивати болест или код чланова домаћинства или код стоке.

Славку свећу можете декорисати папирним украсима за свећњаке које можете купити у црквеним радњама. Иако тако свећа делује свечаније, обратите пажњу да пламен или топли восак не захвате папирну декорацију.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".