НИКАКО ЈЕ НЕ БАЦАЈТЕ: Кора од кромпира чини чуда у кухињи
25.12.2022.
12:18
ДА ли сте знали да је кора од кромпира одлична код уклањања мрља од рђе?
Кромпир садржи оксалну киселину, која претвара нерастворљива једињења гвожђа у растворљиви комплексни јон. То је научно објашњење како је кора кромпира прилично ефикасна у уклањању рђе, пише 24седам.
Тако можете искористити кору од кромпира за прављење раствора богатог оксалном киселином за чишћење зарђалих проблематичних места. Да бисте то урадили, потопите коре у воду.
Користите само толико воде да покријете коре. Ово ће омогућити да оксална киселина буде што концентрованија. Оставите коре да се натапају неко време, рецимо, док се ваше укусно јело од кромпира не испече у рерни. Затим извадите коре из воде. Помешајте мало воде од кромпира са содом бикарбоном да добијете пасту.
Пасту можете употребити како бисте очистили рђу са маказа, ножева или чак баштенског алата. Нанесите пасту на зарђало подручје, сачекајте 20 до 30 минута, а затим очистите, оперите и исперите. Попут магије, ваши зарђали алати поново ће изгледати као нови.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".