Извор:Фото: Профимедиа

КОЛИКО ЧЕСТО ЧИСТИТИ ФРИЖИДЕР: Ове знакe не смете игнорисати

Извор: Нпортал

10.01.2023.

16:01

ИАКО се у фрижидеру храна чува на температурама испод нуле, то није гаранција да се неће покварити.

Многи се питају постоји ли утврђено време да се фрижидер темељно очисти или свако то треба да ради по потреби. Има доста показатеља када га треба одмах избрисати и дезинфиковати.

BloombergAdria.com

Кад храни истекне рок

Има различитих натписа на намирницама када је у питању рок употребе. Ако пише да је "најбоље користити је до тог и тог датума", значи да ће до тог датума храна имати најбољи укус и квалитет, а након тога - неће. То не значи да је покварена, али губи својства. Уколико у продавници прочитате "употребљиво до", немојте куповати производ, јер треба да се повуче с рафова. Чак ни познати "рок употребе" није сигурносни датум. И то само значи да након тог рока храна неће бити врхунског квалитета. Све ове налепнице важе једино у случају оброка за бебе. Ту се не сме толерисати ниједан дан више када најмлађима купујемо готову храну. Зато што чешће проверавајте да ли је намирницама у вашем фрижидеру истекао рок. Лако ћете да уочите да ли је храна променила боју, текстуру, има ли на њој буђи, а непријатан мирис је највећи аларм. Такву одмах баците, а површину на којој је стајала орибајте врућом водом и детерџентом.

Кад месо почне да се квари

Правилно складиштење хране у фрижидеру од великог је значаја. Немојте само да убацујете купљене производе а да не поведете рачуна где их и како стављате. Свеже месо је најнезахвалније за чување јер се брзо квари, посебно пилетина. Често се дешава да процури с горњих полица на доње и те бактерије падају на другу храну и на доње нивое. Одмах очистите умрљана подручја, а месо оперите хладном водом и припремите га што пре за јело. Слично је и с белим сиревима који треба да се чувају у посуди намењеној за сир.

Опрезно и са замрзнутим намирницама

Неписано правило је да се намирнице које чувамо у замрзивачу чувају највише шест месеци. У том периоду их треба одмрзнути и користити. Чим дуже стоји, ни ова храна није безбедна као ни храна у фрижидеру. Проверите шта све имате у замрзивачу и одрекните се оних спакованих кеса за које поуздано знате да у њему јако дуго стоје. Сваке недеље прегледајте фрижидер, а замрзивач бар једном месечно. Све у шта нисте сигурни - баците.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".