Извор:Фото: Архива Новости/Профимедиа/

ТРИКОВИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Како да правилно замрзнете храну?

Извор: Нпортал

28.02.2023.

16:44

ДУГО се веровало да намирнице губе хранљива својства замрзавањем, али доказано је да то није тачно.

Важно је само да поштујете неколико правила: храну ставите у замрзивач у тренутку кад је најсвежија, користите пластичне посуде или кесе у које не може да уђе ваздух и напишите датуме на њима.
 

Водите рачуна да не прекорачите рок јер после неког времена, храна губи укус, а некад постаје чак и небезбедна. Најиздржљивије је поврће које опстаје на ниским температурама и до годину дана. Воће можете држати у замрзивачу између девет месеци и годину дана, са изузетком цитрусног које не би требало да чувате дуже од три месеца. Толико ће издржати и палачинке, чизкејк, орашасто воће, кувани пиринач и паста, торте, хлеб и колачи, супе са месом и поврћем. Сладолед и јогурт биће јестиви два месеца.

BloombergAdria.com

 

Од меса, најиздржљивија је пилетина. Али, водите рачуна да замрзнете цело пиле јер тако опстаје годину дана. Кад га исечете, смањујте му рок на девет месеци. Толико ће издржати и јагњетина и телетина, док свињетина може да се чува до пола године. Млевено месо и пржена пилетина биће јестиви четири месеца, а сланина само 30 дана. Масније рибе издржаће три месеца, док дупло више опстају оне са мање масти, преноси "Информер".

У замрзивач не стављајте салате, свежа или кувана јаја, кромпир (осим пиреа), некуване пасте и пиринач, сухомеснате производе, мајонез, кафу, пудинг, житарице, јабуке, диње, плави патлиџан, зелену салату, пиво и газирана пића.