Извор:Фото: Профимедиа

ОПРЕЗ: Зашто не треба враћати ЧЕП на отворену флашу вина?

Извор: Нпортал

11.03.2023.

17:18

У мору корисних савета појавио се један који ће се допасти љубитељима вина, посебно оним који попију целу флашу само да га не би бацили.

Стручњакиња за вино поделила је трик који помаже да вино у флаши остане свеже недељу дана након отварања. Кад отворите боцу вина, увек постоји искушење да је попијете до краја јер нема гаранције да ће и након неколико дана имати добар укус.

Обично бисте могли доћи у искушење да вратите чеп назад на боцу или у њу ставите вински чеп, у нади да ће трајати између три до пет дана. Међутим, сомелијерка позива љубитеље вина да не враћају чеп у боцу и уместо тога нуди трик, у који се куне, како би осигурала да њено вино дуже буде свеже.

BloombergAdria.com

 

Американка Варнер Боин поделила је савет на друштвеним мрежама.

- Знам да звучи лудо, али ако вам се икада догоди да вам остане вина, немојте враћати чеп натраг у боцу. Ја имам много бољи савет који ће вам променити живот - рекла је.

Обожаватељка вина објаснила је да ако вратите чеп назад на флашу, он ће и даље допуштати кисеонику да уђе у флашу.

- Ако бисте вратили чеп на боцу вина која је напола празна, видећете да половина још увек има кисеоник у себи и чепови су порозни, а то ће и даље омогућити кисеонику да улази у вино. То није добро. Оно што стварно желите да учините јесте смањити количину кисеоника - наводи.

- Овде ћете имати много мање кисеоника него у остатку винске боце. Можете набавити различите тегле зависно од количине вина која вам преостане. Кунем се у ово. Ваше ће вино и даље имати свеж укус чак и неколико дана након што га отворите, док дан након што отворим боцу вина и вратим чеп, могу уочити разлику - додаје.

BloombergAdria.com

 

Варнерова је додала да можете постићи да вино траје и до недељу дана, а можда и више овом методом.

Многи су били шокирани могућношћу да уопште имају вишак вина, али други су били узбуђени продужењем његовог трајања, пренсои 24седам. У мору корисних савета појавио се један који ће се допасти љубитељима вина, посебно оним који попију целу флашу само да га не би бацили