Извор:Фото: Профимедиа

НЕ БАЦАЈТЕ ЈЕ Вода у којој сте кували кромпир је право благо

Извор: Нпортал

11.03.2023.

19:06

ВЕЋИНА нас воду у којој се кувао кромпир једноставно проспе у судоперу, међутим, она може бити веома корисна.

Баш као што се вода за тестенине често назива „течним златом“, вода од кромпира има сличну вредност. Али такође има и додатну корист од више витамина и минерала него што обично налазите у тестенини.

Велике количине корисних ствари у кромпиру, као што је витамин Ц, за који многи од нас знају да делује као снажан антиоксиданс и истовремено јача наш имунитет. Кромпир је такође пун калијума. Пронаћи ћете и протеине, витамине Б6 и гвожђе - све се то отпушта из поврћа док га кувате, претварајући воду у хранљиву течност.

BloombergAdria.com

 

Ову воду можете користити као згушњивач за сос, супе и варива уместо брашна.

Такође, ако вам зафали млеко за пире кромпир ова вода ће помоћи.

И, наравно, кромпирова вода се обично користи за додавање текстуре у рецепте за хлеб од кромпира.

Како је ова вода богата хранљивим материјама може се користити за заливање биљака како собних тако и оних у башти.

BloombergAdria.com

 

Цвеће и поврће „воле кромпиров скроб“ јер могу да упију све те витамине и минерале изливене у земљу.