НЕ БАЦАЈТЕ ЈЕ Вода у којој сте кували кромпир је право благо
11.03.2023.
19:06
ВЕЋИНА нас воду у којој се кувао кромпир једноставно проспе у судоперу, међутим, она може бити веома корисна.
Баш као што се вода за тестенине често назива „течним златом“, вода од кромпира има сличну вредност. Али такође има и додатну корист од више витамина и минерала него што обично налазите у тестенини.
Велике количине корисних ствари у кромпиру, као што је витамин Ц, за који многи од нас знају да делује као снажан антиоксиданс и истовремено јача наш имунитет. Кромпир је такође пун калијума. Пронаћи ћете и протеине, витамине Б6 и гвожђе - све се то отпушта из поврћа док га кувате, претварајући воду у хранљиву течност.
Ову воду можете користити као згушњивач за сос, супе и варива уместо брашна.
Такође, ако вам зафали млеко за пире кромпир ова вода ће помоћи.
И, наравно, кромпирова вода се обично користи за додавање текстуре у рецепте за хлеб од кромпира.
Како је ова вода богата хранљивим материјама може се користити за заливање биљака како собних тако и оних у башти.
Цвеће и поврће „воле кромпиров скроб“ јер могу да упију све те витамине и минерале изливене у земљу.