Извор:Фото: Профимедиа

Знате ли зашто ВИНСКЕ ФЛАШЕ имају удубљење на дну?

Извор: Нпортал

15.03.2023.

18:45

ИАКО многи мисле да увучено дно открива квалитет вина и помаже да се брже охлади, стручњаци се не слажу и одговоре траже у прошлим вековима.

Око удубљења на дну винске флаше круже бројне приче, легенде и нагађања. Једна је од заблуда да дубље дно подразумева бољи квалитет вина.

Винољупци тврде да је то обична бесмислица и да многи долазе до тог закључка само зато што флаша делује веће, а самим тиме и скупље. Истина је да са истакнутим удубљењем у комбинацији са дебљим стаклом флаша ђелује моћно, као да је на стероидима, па се неки винари одлучују на такав дизајн.

BloombergAdria.com

 

Хлађење вина

Неки сматрају да увучено дно убрзава хлађење вина. Међутим, намеће се питање зашто онда пивске флаше не прате тај пример.

Вински бонтон

Такође, верује се да приликом сипања флашу треба примити за дно, а увучено дно је ту како би палцем у рупи добили на равнотежи. Али истина је да се према виском бонтону флаша прима за средину и треба бити етикетом окренута према госту како би видео шта му се сипа, преноси Прва.

Шампањски аргумент

Неки од најбољих шампањаца на свету и пенушава вина имају равно дно, тако да није важно на чему “стоји” драгоцени напитак. Самим тим отпада и идеја да је због удубљења у стаклу флаша отпорнија на висок притисак.

BloombergAdria.com

 

Надувано стакло

Историчари сматрају како увучено дно долази из времена кад се флаше нису производиле фабрички, нег. Удубљење је омогућавало да флаша буде довољно стабилна, а дно глатко.