Извор:Фото: Профимедиа

ОД ЖУТЕ ОГЛАДНИМО: Ово сигурно нисте знали о бојама!

Извор: Нпортал

24.03.2023.

17:47

ПОЗНАТО је да боје имају одређену симболику, а поједина значења ће вас изненадити.

1. Сребрна боја аута може спасити живот

Код одабира аутомобила не замарајте се превише целим спектром боја у понуди. Сребрна је најбољи избор јер је лако уочљива на путу, посебно ако је видљивост слаба, а то вам може спасити живот, показују студије.

2. Љубичаста смирује живце

Да би смирили разуздане затворенике и агресивне пацијенте, зидови затвора и менталних институција знају бити обојени у љубичасто. Та боја помаже држати их под контролом, односно смирује им живце. 

BloombergAdria.com

 

3. Плава је најпопуларнија боја

На целом свету, плава боја је најомиљенија и чак 40 одсто становништва је изабере у свакодневном животу. На другом месту по популарности је љубичаста, али је далеко иза плаве јер је преферира тек 14 одсто људи.

4. Од жуте огладнимо

У кухињи није добро држати жуту и наранџасту боју јер отварају апетит. Планирате ли на дијету склоните са видика све нијансе тих боја. И обратите пажњу на ресторане и остала места где послужују храну јер знају користити тај феномен - што су гости гладнији, њихова 'касица прасица' је богатија, пише Listverse.

BloombergAdria.com

 

5. Смеђу боју су звали 'мумија'

Стари Египћани су имали назив за смеђу боју по мумијама, звали су је 'мумија'. Била је то дословце врста боје, а подсећала је на боју праве мумије. Наиме, 35 дана након дехидрације, мумифицирано тело је попримило смеђу боју због минерала гвожђа које, након испаравања течности, постаје концентрираније и даје телу смеђу боју.