Извор:Фото: Танјуг/АП/Дарко Бандић

НИЗ БОМБАШКИХ НАПАДА У РИЈЕЦИ: Ухапшена двојица осумњичених

Извор: Јурица Керблер - Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

28.05.2023.

16:21

ТРИ ЕКСПЛОЗИВНЕ направе, уз графит написан на ћирилици на којем пише ”смрт”, потресле су Ријеку у ноћи од суботе на недељу.

Бомбе су постављене нешто после поноћи пред шопинг центром где је трговачки ланац Плодне, али полиција је брзом интервенцијом успела да ухвати двојицу бомбаша.

Један хрватски и један немачки држављанин успели су да активирају једну бомбу која је узнемирила бројне Ријечане, а када су ишли до другог шопинг центра где су такође хтели да поставе експлозивну направу полиција их је ухапсила. Трећу су намеравали да поставе крај шопинг центра у Кострени, који је такође у власништву Плодина. Испред Тауер центра, највећег у Ријеци је графит, а полиција сада проверава да ли је исписан непосредно пред експлозију која није изазвала већу штету.

И пре седам дана у једном ријечком шопинг центру је била постављена бомба, а истрага ће утврдити да ли је на удару власник трговачког ланца Плодине који је из Ријеке. Недавно је бомба пронађена крај луксузног хотела Амбасадор у Опатији, који је у власништву једне аустријске породице. Све указују да експлозије имају међународну димензију, а на основу првих резултата истраге полиција сумња да је реч о криминалу и  да нема у позадини политичких димензија.

Полиција у Ријеци је у последњих тридесетак дана интензивно слагала коцкице који упућују да траг води у иностранство, а циљ је био трговачки ланац и хотелски комплекс.

Једини власник Плодина је Миле Ћурковић, који веома ретко иступа у јавности. Компанију је основао пре тридесет година и данас су Плодине међу четири највећа трговачка ланца у Хрватској. Ћурковић је економиста, а каријеру је као предавач информатике започео у родном Бенковцу. Након тога се запослио у Плодинама и када је фирма дошла у проблеме узео је кредит Хипо банке и купио је. Рекао је ”био сам на правом месту у право време”. Данас Плодине имају готово сто супермаркета, а годишњи им приход расте око 6 одсто.

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је да су експлозије на ријечком подручју повезане и да полиција наставља са опсежним истраживањем које се проводи и са полицијама суседних држава.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".