Извор:Фото: Танјуг/АП

Багером прокопали Кинески зид и направили пречицу до посла

Извор: Нпортал

06.09.2023.

10:04

ДВОЈЕ Кинеза, мушкарац (38) и жена (55), багером су уништили део чувеног Кинеског зида. Њих двоје су ухапшени у провинцији Шанси, а на испитивању у полицији изјавили су да су били запослени на градилишту у близини, те да су багером прокопали једно од светских чуда како би направили пречицу до радног места.

Двоје радника, чија имена нису обелодањена, осумњичено је да је направило "непоправљиву штету на структури" грађевине која се налази на Унесковој листи светске баштине.

Непоправљива штета

Биро за културне реликвије Шансија саопштило је да је уништена значајна деоница Кинеског зида.

Уништена деоница налази се на око шест сати вожње западно од Пекинга и датира из доба кинеске династије Минг, која је владала земљом од 14. до 17. века. Фотографије и снимци са места уништења приказују зид који је пресечен прашњавим путем, на којем се виде трагови копања багера и проласка возила.

Кинески зид је, иначе, најпрепознатљивији национални симбол Кине и представља једну од највећих туристичких атракција у тој земљи. Зид са осматрачницама дугачак је више од 21.000 километара и једина је грађевина на Земљи која се може видети са Месеца. Верује се да је градња зида, који је подигнут као одбрана од номадских племена, започела у трећем веку и да је настављена вековима касније. Највећа деоница направљена је у време династије Минг, односно између 14. и 17. века.

Мали део очуван

Само 6.259 километара, односно мање од десет одсто зида изграђеног током владавине Минга, добро је очувано. Грађевина се, наиме, урушава како због природних фактора, тако и због људи. На пример, у провинцији Шанси људи деценијама краду цигле од којих се састоји зид. Нарочито су током 1970-их грађани масовно односили цигле Кинеског зида и њима градили своје куће.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".