Извор:Фото: Профимедиа

ОВО ЈЕ РАЧУНИЦА: Колико зимнице вам је потребно ове сезоне

Извор: Нпортал

22.09.2023.

12:41

Ови бројеви представљају оквирну процену за просечну четворочлану породицу и могу се прилагодити према индивидуалним преференцама и потребама

Тачно одређивање потребне количине зимнице може бити изазов чак и за искусне домаћице, с обзиром на бројне променљиве факторе.

Стручњаци за исхрану су развили приближне смернице за процену потребне количине воћа и поврћа у свежем или прерађеном облику за просечну четворочлану породицу током периода од новембра до априла, када се обично припрема зимница. Ове смернице су првенствено базиране на прехрамбеним навикама просечне породице у Србији.

Ево како изгледа та процена:

Мармелада, пекмез или џем

36 килограма за 180 дана, што износи око 50 грама по особи дневно. Укупно 9 килограма по особи за овај период.

Компот

40 литара у периоду од новембра до децембра, при чему се сваке недеље припрема по 1 литру компота за четворочлану породицу. Од јануара до априла, повећава се на 2 литра компота недељно.

BloombergAdria.com

 

Воћни сокови

Процењује се да ће бити потребно око 45 литара.

Кисели краставци и паприка

15,5 килограма, при чему се сваке недеље користи 80 грама по особи, двапут недељно.

BloombergAdria.com

 

Кисели купус

48 килограма, користи се двапут недељно као главно јело и једном недељно као салата или додатак јелима, што износи пола килограма по особи недељно.

BloombergAdria.com

 

Свеже или замрзнуто поврће (боранија, грашак, шаргарепа, келераба, карфиол, спанаћ и цвекла)

Укупно 108 килограма, при чему свака особа конзумира 150 грама дневно.

Кромпир

72 килограма, трострука конзумација недељно по 250 грама по особи.

BloombergAdria.com

 

Пасуљ

6 килограма, при чему се једном недељно користи 250 грама за целу породицу.

Црни лук

24 килограма, што значи да се користи килограм недељно за целу породицу.

BloombergAdria.com

 

Ови бројеви представљају оквирну процену за просечну четворочлану породицу и могу се прилагодити према индивидуалним преференцама и потребама. Важно је напоменути да се ови бројеви темеље на специфичним прехрамбеним навикама и култури исхране, па би их требало узети као смернице за планирање зимнице.

И, уз све то, најбитније је да вам се зимница не поквари.

(Крстарица)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".