Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Televisión Pública Noticias

ДЕДА ПОЗНАТ ПО ЈЕЗИВОЈ НАРЕДБИ Нови детаљи хапшења Ел Кроате

Извор: Јурица Керблер Од сталног дописника - ЗАГРЕБ

22.10.2023.

16:18

КАДА је у Буенос Ајресу ухапшен "Ел Кроата", Иво Естебан Ројница, краљ аргентинског подземља и донедавни вођа Нимбус групе која је имала илегалне мењачнице широм земље, мало ко је тог мешетара повезао са његовим злогласним дедом, усташким злочинцем Ивом Ројницом.

Време чини своје, па је прича о "младом Ројници" који је у Аргентини прао новац и проширио делатност на Америку и Шпанију где је купио вредне виле, подсетила на ону праву и мучну како је уопште породица Ројница дошла у Аргентину.

А Иво Ројница био је усташки "стожерник" који је у смрт у Дубровнику одвео бројне Србе и Јевреје и један је од оних који су избегли казну и захваљујући везама побегао у Аргентину. Тамо је постао један од најбогатијих Хрвата у исељеништву, којег је Фрањо Туђман одликовао уз све додатне почасти. Дубровчани, пре свега породице жртава, памте Ројницу из времена масовних прогона када је Србима и Јеврејима било забрањено кретање градом, а већина је завршила у затворима на Ловријенцу.

Заповедник Ројница марљиво је испуњавао захтеве усташке власти у Загребу, па је добио и "ласкави" комплимент од Анте Павелића као губернатор Дубровника и врбовао усташе уз заклетву коју су полагали уз поглавникову слику, крст и две свеће. "Крижарско братство", верска организација, дало је пуну подршку усташком покрету, а политика клања и предаје територија Мусолинијевим фашистима била је циљ усташког фанатика Иве Ројнице.

BloombergAdria.com

 

Сам Ројница, иначе трговац, написао је Наредбу којом се угледним грађанима, Србима и Јеврејима у Дубровнику забрањује да воде радње, које су спаљене и уништене, а њихови власници и чланови породица убијени. Срби нису смели поседовати ни бицикл, писаћу машину, фото-апарат, а сам Ројница опљачкао је један дубровачки стан. У смрт је одвео и људе са којима је пре био у пријатељским односима, а учествовао је у мучењу цивила и својих суграђана. Доласком италијанских фашиста Ројница напушта југ Хрватске и сели се у Загреб, где је дочекао крај рата и покушао бекство преко Аустрије у Трст где у затвору глуми лудака и тако успешно организује бекство за Јужну Америку, где је одмах отворио плетионицу.

BloombergAdria.com

 

Није Ројница једини злочинац који је избегао правду и нови живот нашао у Аргентини. Чак 20.000 Хрвата доселило се после Другог светског рата, међу њима и највећи крвници: Еуген Дидо Кватерник, Јуре Францетић и  Младен Лорковић. Уточиште у Аргентини су пронашли и нацистички злочинци Адолф Ајхман и Јозеф Менгеле. И Анте Павелић побегао је у Аргентину где је почео да гаји кокошке. Стигао је са фалсфикованим пасошем и у друштву свештеника. Послератна Аргентина Хуана Перона била је омиљена дестинација за злочинце где су нашли идеално склониште. Чувари концлогора, заповедници злогласних кољачких усташких јединица, СС генерали, сви су се нашли у Буенос Ајресу и постали "добре комшије". Павелић ипак није дочекао миран крај живота, јер је у априлу 1957. изведен атентат на њега, након чега је побегао у Шпанију и умро у Мадриду. Дуг је списак усташких злочинаца који су се нашли у Аргентини, попут Вјекослава Вранчића, Динка Шакића, Данијела Црљена, који су касније, деведесетих година у Хрватској, слављени као "домољуби".

BloombergAdria.com

 

Ни Иву Ројницу нико није питао шта је радио за време рата, а у Аргентини се обогатио и почео да објављује текстове у којима глорификује усташки покрет, демантујући злочине које је и својом руком починио. Основао је часопис "Студие кроатике", писао у емигрантској штампи, а доласком Туђмана на власт почиње и његов покушај рехабилитације. За своје "заслуге" Ројница је од хрватског председника добио одликовање. Орден кнеза Борне, уз образложење "за особите заслуге стечене промицањем међународног положаја и угледа Хрватске". Усташки симпатизери и ратни злочинци на велика су се врата вратили на место злочина, слављени, па су многи од њих добили и улицу у Дубровнику.

Казну Иво Ројница није дочекао, све се вукло упркос протестима јеврејских организација и злочинац је умро 2007. године у Аргентини. Сахрањен је на гробљу Ел жарден де ла Паз. Горљиви усташа никада није стао пред суд, успркос многобројним доказима да је лично наређивао депортације људи у логор где су убијени. Неке је и сам мучио, одузимао им вредне ствари, опљачкао њихову имовину.

Његова породица наставила је живот на високој нози у Аргентини, све док "Ел Кроата" није завршио иза решетака.

Помогао да ХДЗ дође на власт

ИЗ Аргентине у Хрватску је 1998. стигао званични захтев да се преиспита ратна прошлост Иве Ројнице. Туђмана више није било, али је и даље спис стајао у фиоци јавног тужиоца, без обзира на то што је Центар "Симон Визентал" тражио да се проведе истрага. "Ферал", новине које је Туђман мрзео, описао је и документовао све што је Ројница радио по Дубровнику, а скривало се да је издашно новцем помагао да ХДЗ дође на власт. Тако је награђен и као дипломатски представнкик Хрватске у Аргентини, а у новинама је изјављивао да би "опет све учинио као и 1941". Говорио је да би можда и помиловао неке Јевреје, али Србе никако. Називао их је "источњачким смрадом", а 2000. године се заузимао да се сви Срби из Хрватске иселе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".