Извор:Фото: Јутјуб принскрин/Косово онлајн

СРБИН ПУШТЕН ИЗ ЗАТВОРА: Елезевић ће се бранити са слободе

Извор: Нпортал

24.10.2023.

20:03

Основни суд у Приштини донео је данас одлуку да Илију Елезовића, који се дуже од месец дана налазио у затвору под сумњом за наводни ратни злочин, пусти да се брани са слободе.

Елезовићев син, Никола, потврдио је за Косово онлајн, да је његов отац Илија стигао кући, али да је у веома лошем здравственом стању.

- Он је овог тренутка стигао у Митровицу и ми смо пресрећни што га видимо. Оно што могу да приметим то је да је поприлично лошег здравственог стања и да је доста пропао. Надамо се да ће сада уз адекватну исхрану, јер он је тежак онколошки пацијент, да ћемо успети да га опоравимо и да настави даље нормалан живот са својом породицом - рекао је Никола Елезовић.

Нагласио је да му је отац пренео да није имао никаквих проблема у притвору и да су стражари били изузетно коректни према њему.

- Није имао ни психичко, ни физичко малтретирање - навео је он.

Захвалио је свима који су пружили подршку његовом оцу.

- Захвалио бих се свим људима, пре свега мојим колегама, Канцеларији за КиМ, Ловачком савезу Србије који је много помогао прородици, као и свим људима који су пружили подршку да Илија што пре изађе и брани се са слободе. Хвала свима од срца у име породице Елезовић - поручио је Никола.

Илија Елезовић, који је тежак онколошки болесник, ухапшен је 20. септембра, након чега му је одређен једномесечни притвор.

Њему је притвор и поред тешког здравственог стања 19. октобра продужен за још два месеца. Пантовић је тада изјавио да је притвор продужен иако је суд располагао медицинском документацијом, која сведочи и потврђује да је Елезовићу угрожен живот.

Због лошег здравственог стања Елезовића су претходнх недеља посећивали представници ОЕБС-а, Унмика, Еулекса, омбудсмана и два пута га је посетио представник Међународног Црвеног крста из Женеве.

Канцеларија за Косово и Метохију упутила је пре седам дана писмо шефу Еулекса Ђованију Пјетру Барбану поводом лошег здравственог стања, третмана и положаја Елезовића, указујући на лоше поступање косовских институција према њему, које, како су навели, може да има фаталан исход. Како су тада поручили из Канцеларије, Елезовићева болест је у поодмаклој фази и у затвору нема услова да добије неопходну терапију и здравствену негу, због чега је тражено да да му се одобри мера кућног притвора до окончања поступка.

(Косово онлајн)