Извор:Фото: Профимедиа

ЗА СОЧНИЈИ ОБРОК: Трик како да вам месо буде сочније

Извор: нпортал

11.11.2023.

13:53

ОВАЈ САВЕТО професионалног кувара биће од великог значаја за све домаћице

У кулинарству, често се суочавамо с изазовом припреме меса. Понекад, чак и с најпажљивијим планирањем и маринирањем, резултат може бити нешто мање него што смо очекивали. Суво, жилаво месо може покварити ужитак јела. Међутим, постоји један трик који може преокренути ситуацију и дати месу невероватну мекоћу - киви.

BloombergAdria.com

 

Ако желите да ваша свињетина или јунетина буде неверојатно мекана, киви је тајни састојак који ће вам помоћи. Само пар кришки овог воћа, прекривених преко меса и кратко одстајање прије печења, могу трансформисати структуру меса у нешто невјероватно мекано. Као својеврсна природна маринада, киви игра кључну улогу.

BloombergAdria.com

 

Разлог томе лежи у присуству протеолитичких ензима у кивију, који имају моћ разградње везивног ткива у месу. То омогућава месу да постане мекше, готово толико да се топи у устима. Ако преферирате маринирање меса, све што је потребно јесте да пратите свој уобичајени процес маринирања, али додајте нарезани киви сат-два пре самог процеса припреме меса. Ипак, битно је водити рачуна да месо не буде превише дуго изложено кивију, јер превелика мекоћа може довести до распадања меса током припреме.

BloombergAdria.com

 

Осим кивија, сличан ефекат на мекоћу меса може имати и ананас, тропско воће које такође садржи сличне ензиме који помажу у омекшавању меса. Дакле, уколико киви није доступан, ананас може бити одлична замена за постизање истог резултата.

Овај једноставан трик је користан додатак класичном начину припреме меса и може донијети значајну разлику у текстури, пружајући вам незабораван доживљај уживања у сочном, невероватно меканом комаду меса.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".