КРАЉИЦА СЕ ОДУШЕВИЛА: Које је јело захтевала од Тита?
08.02.2024.
20:11
КРАЉИЦА Елизабета није била особа која ће много да хвали храну, али се свакако видело да ужива у њој
Краљица Елизабета је била у званичној посети Југославији 1972. године, а боравила је у Београду, Загребу и Подгорици (некадашњем Титотграду).
За посету се знало 6 месеци раније и већ тада су почеле припреме, а за јеловник је био задужен Титов лични кувар, а то је био Мића Стојановић, преноси "Ствар укуса".
Гостујући у једној емисији на ТВ Прва, Милан Стојановић, син познатог Титовог кувара, је открио шта је то његов отац спремао за краљицу Елизабету, принца Филипа и њихову пратњу. Јеловник је био прихваћен одмах, са малим измена како би се прилагодили краљичиној исхрани.
Први званични ручак био је на Белом двору, а послужени су коктел од шкампа, пудинг од спанаћа, ћурка са млинцима и за десерт крушка у шампањ сосу. Краљица Елизабета није била великодушна када су у питању похвале јела, али се видело да ужива. Оно што је занимљиво код тих званичних посета јесте да јело није смело да се понавља, као и да је требао да постоји већи размак између јела.
Сутрадан је Тито планирао да краљици поклони Липицанера (раса коња) и морали су возом да отпутују у Ђаково. Између ручка и вечере, председников кувар је лично послужио краљицу и њену пратњу колачима. На менију су били падобранци, фигаро и медењаци. Захвалила се и затражила рецепте, који су касније по протоколу и послати у Лондон. Од ње је кувар добио коверту у којој је била њена слика са принцом Филипом.
Осам година након њене званичне посете тадашњој Југославији, Милан Стојановић – Титов кувар, отишао је у Лондон на такмичење у кувању, где га је дочекао наслов у новинама “Већ је кувао за краљицу”. На такмичењу је освојио четврто место.