Извор:Фото: Википедија

ЈЕЛЕНА, ЖЕНА КОЈЕ НЕМА: Она је била највећа Андрићева љубав

Извор: Нпортал

25.03.2024.

09:13

ЉУБАВНА ПРИЧА од које застаје дах, мути се ум и очи пуне сузама, оно што је овај писац осећао према својој вољеној Милици ниједно перо не би могло записати, па чак ни његово.

Писац је цео свој живот волео само једну жену и био је у стању да је чека до смрти. Међутим успео је да је дочека и досања за живота, али то је на жалост трајало веома кратко. Мада верујемо да би њему и читав животни век био мали да га проведе са својом музом и вечитом инспирацијом.

BloombergAdria.com

 

Милица Бабић је рођена 2. септембра 1909. године у Босанском Шамцу. Била је ћерка имућног трговца Стевана и Борке. Још као мала показивала је уметничке склоности, па ју је отац послао у Беч на школовање. Тамо се усавршавала у Школи примењених уметности, да би се касније специјализовала за позоришни и модни костим. 1931. године Милица долази у Београд и постаје сликарка костима, односно костимографкиња у Народном позоришту.

У то време се и удала за Ненада Јовановића, угледног новинара и преводиоца са којим се 1939. године преселила у Берлин, где је и упознала Иву. Ненад је у Берлину постављен за аташеа за штампу. С обзиром на то да Милица није могла да буде само супруга аташеа, у Берлину је радила као модни дописник Политике.

Други светски рат био је мучан како за Ненада, који је добар део рата провео у логору Дахау, тако и за њу. Ипак, када је земља била ослобођена, позоришни живот у Београду је процветао и тако је Милица могла да засија у свом таленту. У свеопштој немаштини правила је костиме само од жеље, маште и креативности.

BloombergAdria.com

 

Андрић је био пријатељ овог пара и све до Ненадове смрти чезнуо је за Милицом, која је била његова инспирација и љубав. У писмима која је слао овом пару, Андрић се потписивао као Мандарин, јер му је тај надимак управо она наденула.

Након готово 20 година дружења и познанства, 1957. године, Ненад је преминуо. Писац више није знао како да крије своју љубав према Милици, па су се само годину дана касније Иво и Милица венчали. Тада је открио да је Милица заправо "Јелена, жена које нема". Она није плод маште, већ је плод његове вишедеценијске чежње за Милицом.

Милица је уз њега била у једном од најважнијих тренутака у животу – на свечаности поводом доделе Нобелове награде за књижевност, 1961. године. Њихова веза је, нажалост, трајала много краће од чежње и чекања. Милица је 1968. године преминула. Тада је написао:

"Сада видим - наша је судбина да сагоримо. Увек сам тако осећао свет и себе у њему, иако нисам увек имао снаге ни могућности да тој истини погледам у очи и да је мирно прихватим. Сад, кад је све добро моје у једном трену изгорело, видим јасно: све што се на земљи рађа и под сунцем живи иде тим путем. И томе не треба тражити разлога, смисла ни објашњења."

Након њеног трагичног одласка, он се сасвим повукао у себе, избегавао је друштво и догађаје, а здравље га је све више попуштало. Преминуо је 7 година касније, 1975. године, а његова урна је положена у Алеји заслужних грађана, поред гроба његове једине љубави.

Иза њега су остала безвременска дела која имају универзалну вредност и његова љубав са Милицом Бабић о којој се и данас пише и прича.