Извор:Фото: А. Станковић, З. Јовановић

ОПТУЖБЕ ЗА УБИСТВО: Легија се ЗАПОСЛИО,иде на психо-терапију

Извор: Нпортал

24.04.2024.

20:19

МИЛОРАД Улемек Легија, који је поново дошао у жижу јавности пошто су британски медији објавили да човека који је осумњичен за убиство новинарке Џил Дандо, запањујуће подсећа на бившег команданта Јединице за специјалне операције, већ скоро 20 година борави у најчуванијем делу пожаревачког затвора Забела, такозваном Алкатразу чији је први становник био.

Подсетимо, пресудама судова у Београду због убиства Зорана Ђинђића, злочина земунског клана, убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви, као и убиства на Ибарској магистали, осуђен је на максималну казну од 40 година затвора.

Улемек се предао 2. маја 2004, после бекства и потернице која је за њим била расписана у акцији "Сабља".

Улемек је био први становник такозваног "Алкатраза", затвора који се налази унутар затвора Забела код Пожаревца и у њега је пребачен 9. јула 2010. године под невероватним мерама обезбеђења и од тада је тек неколико пута у пратњи Жандармерије извођен из овог простора, и то како би сведочио на суђењима.

BloombergAdria.com

- Почетком претходне године, добио је посао у затвору и у априлу кренуо на психо-терапије. Свакога дана има могућност да борави ван собе седам сати и то три пута дневно - два сата напољу, два сата у теретани, два сата током друштвено-спортских активности и од када је постао радно ангажован и у тим активностима проводи додатних сат времена ван собе - речено је прошле године из Управе за извршење кривичних санкција како један од најпознатијих српских осуђеника проводи време у Алкатразу.

Подсетимо, он је током прошле године ступио у штрајк глађу, тражећи бољи положај, али је убрзо одустао од тог потеза.

Тада је откривено да Легија време ван собе проводи у друштву и дружењу са другим осуђеницима, у чајној кухињи коју користе и други осуђеници.

BloombergAdria.com

- Од априла прошле године Улемек похађа и специјализовани програм Општи когнитивно-бихејвиорални програм у циљу додатне психосоцијалне подршке, а током боравка иза решетака је завршио и обуку за примену основних ликовних техника, а ликовну секцију такође може да похађа свакодневно - наведено је тада.

Иначе, Легији породица није окренула леђа и наводно га супруга и деца редовно посећују. Обелодањено је да га обилазе три до четири пута месечно и да са њим бораве по два сата. Првих година, између њих је стајала препрека од стакла која је спречавала да имају физички контакт са њим, али је она у међувремену уклоњена.

BloombergAdria.com

Осим ових права, Улемек има право и на 16 телефонских разговора месечно у трајању до 15 минута.

- Он има право да сваког месеца прими по један пакет, као и да два пута недељно купује у кантини. Осим пријема пакета и куповине у кантини, свим осуђеним лицима у Посебном одељењу је дозвољено да наручују производе које завод потом додатно купује - објашњено је тада из Управе за извршење кривичних санкција.

Иначе, Легија је током боравка у Алкатразу написао више књига.

(Курир)