Извор:Фото: Профимедиа

ОПРЕЗ: Како се правилно ПЕРЕ воће и поврће?

Извор: Нпортал

13.05.2024.

21:49

Ево ефикасних начина!

Да ли су ове врсте поврћа и воће здраве?

Да! Али само под условом да их пре јела очистите од хемијских адитива, фиксатива, конзерванса и других састојака којима су прскане како би изгледале лепо и не би се поквариле у транспорту. Ево ефикасних начина!

Већину врста поврћа (нпр. зелена салата, парадајз, краставци, ротквице) и воћа (шљиве, крушке) је довољно да потопите у два раствора на неколико минута: прво кисели, затим алкални раствор, да би се ослободеил штетних материја. Припремите две посуде. Сипајте воду у прву са јабуковим сирћетом (пола чаше сирц́ета на литар воде), у другу сипајте и додајте две кашичице соде на литар воде.

BloombergAdria.com

Припремљено поврће и воће ставите пет минута у "киселу купку". Затим темељно исперите текућом водом и затим их држите у алкалном раствору још пет минута. Исперите још једном чистом водом. Завршено!

Познато је да се већина витамина налази испод коре воћа, на пример јабуке. Кора је здрава и због тога што је пектин садржан у њој природни је извор влакана. Али јабуке са кором можете јести само ако су из вашег воћњака. Сјајне јабуке које дуго стоје у хипермаркетима имају сјајну кору јер су прскане разним уљима и восковима.

Дакле, пре него што почнете да уживате у јабуци са корицом, уроните је у посуду кључале воде. Погледајте шта ц́е се десити! Вода ће постати мутна, на њој можете видети масне жуте наслаге. Користите сунђер или рукавицу да оперете поврће водом.

BloombergAdria.com

Банане, ананас, поморанџе и други агруми који су нам дошли из тропских земаља такође треба потопити у кључалу и расхлађену воду. Али то можда није довољно за уклањање токсичних супстанци из кожице. Због тога их очистите четком и добро исперите под јаким млазом воде.

Јагоде су још једно омиљено летње воће, али често су третиране пестицидима и другим хемикалијама током узгоја. Иако су ове хемикалије обично присутне у сигурним количинама, неки људи преферирају додатни корак у чишћењу воћа ради уклањања потенцијалних остатака. Једна од природних метода за чишћење јагода је употреба раствора соде бикарбоне.

Поврће се не сме чувати у фолији, јер се садржај штетних нитрита у њима повећава без ваздуха. Али шта учинити ако се броколи или краставац продаје готово увек у таквој "одећи"?

Одвојите их од фолије и ставите на петнаест минута на топло место. Велики део токсина би онда требало да "испари". А онда иде поступак – кисела и алкална купка!

(Женски магазин)