Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/RTV Prievidza, Профимедиа

ГРЕШКА ТЕЛОХРАНИТЕЉА: Специјалац о атентату на премијера

Извор: Танјуг

17.05.2024.

09:20

БИВШИ припадник специјалне јединице полиције Чешке Лумир Немец сматра да су телохранитељи словачког премијера Роберта Фица направили неколико грешака у заштити Фица током атентата на њега у среду, када је Фицо тешко рањен.

Немец је, на основу снимака са места напада, оценио да телохранитељ који је стајао десно од Фица није посматрао део испред премијера за који је био задужен и да због тога није на време приметио нападача.

- Тешко је рећи зашто, можда је осетио неку врсту претње тамо где је било више људи, али да је посматрао свој део периметра, он би 100 одсто раније приметио нападача - рекао је Немец за словачки портал Aktuality.

Према његовим речима, телохранитељи су морали да буду ближе премијеру јер је он прилазио групи људи.

- Једина брига телохранитеља је особа коју штити. У тренутку кад су сви скочили на нападача, један телохранитељ је требало да се баци на Фица и да га загрли. Да нападач није био сам, док је он (Фицо) лежао на земљи сам, други човек је могао да дође са друге стране и да га убије на месту - рекао је Немец.

Портпаролка Канцеларије инспекцијске службе Андреа Добјашова изјавила је да је истрага о поступању телохранитеља премијера Словачке већ покренута.

Фицо је задобио тешке повреде када је на њега у среду, после седнице Владе у граду Хандлова, нападач, за кога медији наводе да је 71-годишњи писац Јурај Цинтула, из непосредне близине испалио неколико хитаца.

Фицо је оперисан у болници у Банској Бистрици, а новоизабрани председник Словачке Петер Пелегрини изјавио је јуче да је Фицо и даље у тешком стању и да је још прерано да се каже када ће се опоравити.