Извор:Фото: Профимедиа

ТРИ ЗЛАТНА ПРАВИЛА Ево како најлакше скинути сало са стомака

Извор: Нпортал

18.05.2024.

15:19

САЛО на стомаку многима у једном тренутку засмета, не изгледа им лепо и желе што пре да га се реше, поготово када је лето пред вратима.

Скидање сала са стомака не дешава се преко ноћи, већ захтева посвећеност и дисциплину. Захтева такође комбинацију здраве исхране, редовне физичке активности и одређених промена у начину живота. Ево неколико савета који ти могу да буду од помоћи:

1. Здрава исхрана

На првом месту смањите унос шећера и рафинисаних угљених хидрата. Избегавај газиране напитке, слаткише и прерађене грицкалице. Уместо тога, конзумирајте воће, поврће, интегралне житарице и немасне протеине. Унос влакана је такође важан! Растворљива влакна, попут оних у овсу, јечму, воћу и поврћу, помажу у губитку сала тако што продужавају осећај ситости. Повећање уноса протеина може да буде такође од помоћи у смањењу апетита и повећању метаболизма. Добри извори протеина су риба, пилетина, тофу, махунарке и јаја.

Не заборавите ни на здраве масти. Авокадо, орашасти плодови, маслиново уље и масна риба (попут лососа) су добри извори здравих масти које могу помоћи у смањењу сала.

2. Физичка активност

Трчање, брзо ходање, бициклизам и пливање су одличне кардио активности које сагоревају калорије. Ту је и тренинг снаге! Дизање тегова и вежбе са сопственом тежином (попут склекова, чучњева и искорака) помажу у изградњи мишића, што повећава базални метаболизам. И на крају вежбе за стомак: планк, трбушњаци и друге вежбе за стомак помажу у јачању трбушних мишића, али саме по себи нису довољне за сагоревање сала.

3. Промене у начину живота

Недовољно сна може да повећа нивое хормона стреса (кортизола), што може да доведе до повећања масних наслага, посебно на стомаку. Здрав и потребан сан захтева од 7 до 9 сати сна сваке ноћи. Такође, стрес игра важну улогу! Хронични стрес повећава ниво кортизола, што може да допринесе накупљању сала на стомаку. Технике опуштања као што су јога, медитација и дубоко дисање могу помоћи. И за крај хидратација: Пијте довољно воде током дана. Понекад осећај жеђи може да будеи замаскиран као глад, што води преједању.