Извор:Фото: Профимедиа

САВЕТИ ПСИХОЛОГА Пет знакова тескобе које често не приметимо

Извор: Нпортал

19.05.2024.

11:27

АНКСИОЗНОСТ се дефинише као осећај нелагоде, напетости, забринутости, стреса, панике и страха. Неки знакови тескобе могу бити прилично очити, али неки не. Стога је психолог, др Алиша Х. Кларк, поделила пет значајних знакова анксиозности који већини људи промакну.

1. Бринете се рано ујутру

Психолог упозорава да се анксиозност често може појављивати када почињемо и завршавамо дан. "Брига о томе како приуштити себи следећи годишњи одмор можда неће привући вашу пажњу док сурфујете интернетом и добијате идеје, али вам једноставно може бити на уму кад се пробудите - објаснила је за YourTango.

2. Сањате своје проблеме

"Сањате ли да касните у школу, на посао или слично? Можда ће вам требати јаче стратегије за жонглирање с бројним обавезама. Сањате ли да губите живце с мамом? Можда ће вам требати бољи начини за изражавање у својим односима. Након што идентификујете тескобу коју ваши снови сигнализирају, можете да је искористите за стварање бољих решења", наводи др Кларк.

BloombergAdria.com

 

3. Добијате неугодне мисли

Понекад једноставно не можемо да престанемо да мислимо на оно што нас мучи, што може да буде још један знак анксиозности. "Дајете ли све од себе на послу? Добијају ли ваша деца довољно ваше пажње? Јесте ли ненамерно повредили осећања свог пријатеља? Ово су врсте мисли које сигнализирају бриге које су вредне наше пажње. Склони смо да се бринемо о стварима које су предуго у другом плану, а брига нас може усмерити да поновно уравнотежимо наше напоре када је то потребно", тврди психолог.

4. Виђате свуда оно што вас мучи

Понекад су нам највеће бриге пред носом, али смо претерано уплашени да бисмо их видели. Умјесто тога, чини се да проблем видимо где год погледамо. "Осећај да сте окружени проблемом знак је да тихо бринете о томе и може да буде подстицај да нешто предузмете", напомиње др Кларк.

5. Претерано сте раздражљиви

Још један начин на који се тескоба манифестује јесте иритација. "Раздражљивост може да буде знак тескобе који захтева вашу пажњу. Ако размислите о својим највећим страховима, то може да помогне у разумевању ваших брига и усмеравању на њихово решавање. Када се ваша тескоба не смирује, то може да буде знак проблема који треба адресирати, чак и ако не желите с њим да се суочите", закључила је др Кларк.