Извор:Фото: СПЦ, Профимедиа

Да ли је ГРЕХ ПИТИ КАФУ за време поста? Шта каже црква

Извор: Нпортал

04.07.2024.

10:35

ПЕТРОВСКИ односно Петровдански пост је почео 1. јула и траје све до 12. јула. Петровски пост почиње после Недеље свих светих. Током поста верници посте и телесно и духовно, суздржавањем од мрсне хране и лоших мисли. Ипак, многе мучи једно питање, да ли су грешни ако пију кафу у време поста?

Уколико ових дана постите, можда имате дилему да ли је кафа у складу са постом или не. Ово питање често изазива полемику, а то се најчешће дешава када се неко од блиских људи почасти омиљеним напитком. Према цркви, постоје нека правила и ограничења у вези са пићем, али не постоји јасна забрана испијања кафе током поста.

BloombergAdria.com

Многи свештеници не одобравају оне који злоупотребљавају окрепљујућа пића, пре свега због чињенице да морају да се одрекну свега што воле и негују, а многима је кафа саставни део живота. Верује се да ако човек не може себи да ускрати омиљену храну или пиће, повлачи за собом грех прождрљивости, што је неопростиво према хришћанским списима.

Одустајање од кафе није неопходно, али то не треба злоупотребљавати. Ако се питате да ли треба да престанете да пијете кафу током поста, требало би да знате да не постоји забрана. Можете да је пијете, али без млека. Тачније, кафа није забрањена ако вам је кафа само пиће, али ако сте зависни и не можете да одустанете од ње у свакодневном животу, онда морате да одустанете од ње током поста. То значи смирење тела.

BloombergAdria.com

Кафа садржи кофеин, који представља једну врсту психостимуланса, што нагони људе на агресивније понашање. Овакво реаговање није у складу са телесним и духовним уздржавањем, које пост изискује. Било како било, на питање да ли смете да пијете кафу или не, одговор није једноставан. Сваки верник сам бира.