Извор:Фото: Д. Миловановић, Профимедиа, Shuttetstock

"БОГАТ САМ" Пензионер због 1€ нема право на бесплатан превоз

Извор: Нпортал

09.07.2024.

08:37

ДО ПРЕ само неколико година чак пет хиљада задарских пензионера имало је права на бесплатан превоз, а сада је њихов број значајно мањи и износи само 1.700.

Разлог је ниска стопи пореза од 397 евра, која се годинама не мења. Зато су пензије промењене због усклађивања, па цензус пензионера Иве сада прелази само један евро.

Пензионер Иве (80) је чак десет година имао је бесплатну карту за аутобус. Међутим, од 1. маја ове године ствари су се промениле. Наиме, граница пензије је 397 евра за остваривање тог права, а он има евро више - 398, пишу Вијести.хрт.

- Нисам добио бесплатну карту. Један евро је већи од моје пензије. Не, сад смо богати - рекао је Иве за ХРТ.

Када су одлучили да дигитализују карте, одлучено је да 397 евра буде максимални износ пензије за бесплатно вожњу. Пошто су пензије пензионерима у међувремену расле због раста цена и зарада, значајан део њих остао је без бесплатног превоза.

Постоје назнаке да ће уследити промене

- Пре неколико година пријавило се преко 5.000 пензионера. Тренутно имамо око 1.700 пензионера који испуњавају ове критеријуме, рекао је за вијести.хрт.хр начелник Управе за промет и пословање Либурније Слободан Ерслан.

Они који не испуњавају услове морају да плате 20 евра месечно или да седну на бицикл. Међутим, нису сви толико витални да могу да се крећу по граду на бициклу.

Ерслан каже да постоје индиције да би градска управа могла да коригује тај цензус, с обзиром на раст пензија редовним усклађивањем.