Извор:Фото: Предраг Митић

Колико једно алкохолно пиће дневно скраћује живот

Извор: Нпортал

10.07.2024.

11:16

НЕДАВНО истраживање показало је да конзумација алкохола може повећати ризик од одређених здравствених стања, као што су рак, болести срца, висок крвни притисак, мождани удар...

Испоставило се да конзумирање само једног алкохолног пића дневно - било да је то кригла пива, чаша вина или чаша вашег омиљеног жестоког пића - може да скрати ваш животни век за око два и по месеца, тврди један стручњак

Др. Тим Стоквел, из Канадског института за истраживање употребе супстанци, рекао је за Дејли мејл да би они који пију знатно више алкохола од тога - око 35 пића недељно - могли да скрате свој животни век за запањујуће две године.

Ово је оштро упозорење за оне који би желели да се опусте уз чашу пинота после дугог дана или да се друже са пријатељима или колегама уз чашу свог омиљеног пића, пише Њујорк пост.

BloombergAdria.com

 

- Алкохол је наша омиљена рекреативна дрога. Користимо га за задовољство и опуштање и последње што желимо да чујемо је да наноси штету - рекао је он. - Можемо се утешити теоријама да је конзумирање алкохола добро за наше здравље, али нажалост, такве теорије су засноване на лошим доказима.

Нажалост, према доктору, ниједна количина алкохола није сигурна за конзумирање - а његове тврдње су поткријепљене науком. Недавно истраживање је показало да конзумација алкохола може да повећа ризик од одређених здравствених стања, као што су рак, болести срца, висок крвни притисак, мождани удар, болести јетре и друге болести, према Центрима за контролу и превенцију болести.

Према CDC-у, више од 20.000 људи подлегне раку повезаним са алкохолом сваке године у САД, где се "умерено" пиће дефинише као једно пиће дневно за жене и два пића дневно за мушкарце. Прошле године, Ирска је постала прва земља која је усвојила закон који захтева да боце алкохола носе здравствена упозорења, док је Канада ревидирала своје здравствене смернице и препоручила не више од два пића недељно.

BloombergAdria.com

 

Стоквелово истраживање потврдило је везу између конзумирања алкохола и смртности од свих узрока, што је директно у супротности са раширеним веровањем да само мало пијења може бити од користи за здравље. 

На пример, иако се дуго веровало да је црно вино у умереним количинама добро за ваше срце, то није нужно тачно, јер су неке студије откриле супротне ефекте.

- Могућност да пијете је знак да сте и даље здрави, али није разлог за добро здравље - рекао је Стоквел. 

Објаснио је и да постоје разна погрешна тумачења одређених студија које показују лажне резултате и тврде да је алкохол добар за вас.