Извор:Фото: Shutterstock

Шта се деси ако поједеш превише лубенице?

Извор: Нпортал

10.07.2024.

19:44

МАЛТЕНЕ ДА нема човека који жељно исчекује лето само због лубенице.

Лубеница је освежавајуће воће пуно есенцијалних витамина, минерала и антиоксиданата. Међутим, прекомерна конзумација може да има и неке нежељене ефекте. Лубеница је одличан извор витамина А и Ц, као и ликопена, антиоксиданса познатог по својим добробитима за кардиоваскуларно здравље. Ово воће је богато и водом, што га чини идеалним за хидратацију, посебно у врелим летњим данима.

BloombergAdria.com

Три нежељена ефекта прекомерне конзумације лубенице

1. Проблеми са варењем

Прекомерна конзумација лубенице може да изазове нелагодност у стомаку, надимање, гасове и дијареју. Ови проблеми су узроковани високим садржајем ФОДМАП-а у лубеници. ФОДМАП су ферментабилни угљени хидрати који су или непробављиви или се споро апсорбују у танком цреву. Људима са синдромом иритабилног црева обично се саветује да прате исхрану са мало ФОДМАП-а како би избегли ове симптоме.

2. Повећање шећера у крви

Лубеница има висок гликемијски индекс, што значи да може брзо да подигне шећер у крви. Особе са дијабетесом треба посебно да воде рачуна о количини лубенице коју конзумирају. Међутим, гликемијско оптерећење лубенице је ниско, што значи да мале порције неће изазвати веће проблеме.

3. Промена боје коже

У ретким случајевима, прекомерна конзумација лубенице може да доведе до жуто-наранџасте промене боје коже, познате као ликопенија. Ово је узроковано акумулацијом ликопена у спољашњим слојевима коже. Ефекат нестаје када се смањи потрошња хране богате ликопеном.

Када је превише?

Не постоји званично ограничење за конзумацију лубенице. Ипак, препоручљиво је да ограничите конзумацију на око 300 грама дневно, посебно ако не једете друго воће. Ова количина је у складу са препорукама које предлажу да једете око две порције воћа дневно за стандардну исхрану од 2.000 калорија

Еспресо