Извор:Фото: Профимедиа

6 ЈЕЗИВИХ - ТРАДИЦИОНАЛНИХ ОБИЧАЈА ШИРОМ СВЕТА

Извор: Нпортал

11.08.2024.

18:37

У НАЈМАЊУ руку неки од ових обичаја су језиви.

Када путујете у неку егзотичну земљу, велике су шансе да ћете се сусрести с обичајима и праксама које вам могу деловати необично или чак шокантно

BloombergAdria.com

 

У Индији тоалетни папир није уобичајен у тоалету

Многи путници бивају затечени када открију да у Индији тоалетни папир често није доступан у купатилима. Уместо тога, Индијци користе воду за одржавање хигијене, па поред тоалета (који је обично чучавац) можете наћи црево за воду или малу канту са водом, која се користи за прање након обављања нужде. Коришћење тоалетног папира се сматра непрактичним, јер индијска канализација није прилагођена за то, те би употреба папира могла узроковати озбиљне проблеме са запушавањем цеви.

Поздрав пљувањем код Масаија у Кенији

Док се пљување у већини култура доживљава као израз непоштовања, код Масаија у Кенији оно има потпуно супротно значење. Пљување је у овом народу знак поштовања, па тако чланови племена пљуну у своје дланове пре него што се рукују с неким. Овај обичај се протеже и на новорођенчад и младе особе, на које такође пљују као део ритуала добродошлице и благослова.

BloombergAdria.com

 

Пазите на боју ружа у Мексику

Руже су симбол љубави и пажње широм света, али у Мексику треба бити опрезан при одабиру боје. Наиме, жуте руже су у овој земљи симбол смрти, па би даривање ових ружа могло бити врло неприкладно. Уместо тога, увек се одлучите за црвене руже када некоме желите да изразите наклоност или љубав.

Бацање намештаја на улицу у Јужноафричкој Републици

Нова година се широм света дочекује на разне начине, али у Јужноафричкој Републици постоји посебна традиција која се практикује још од краја апартхејда. У току прославе, људи избацују стари намештај кроз прозоре својих домова, симболично се ослобађајући прошлости и дочекујући нову годину са празним и чистим простором. Полиција надзире овај догађај како би осигурала безбедност, док неки ову традицију користе као прилику за одвоз крупног отпада.

Пословни састанци у сауни у Финској

Сауна има посебно место у финској култури и није само простор за опуштање, већ и за озбиљне разговоре. У Финској је сасвим уобичајено да се пословни састанци одржавају у сауни, где се у опуштенијој атмосфери расправља о пословним и политичким темама. Одлазак у сауну са пословним партнерима или колегама је знак поверења и прилика да се створи јача пословна веза.

Бразил - Wари' народ има занимљив начин сахрањивања

Wари', или Пакаа Нова, су домородачки народ Бразила, и ако се нађете међу њима, очекујте да ћете током боравка појести бар једну мртву особу. Wари' практикују нешто што се зове ендоканибализам, односно једење члана сопственог племена након његове смрти. Ритуал смрти код Wари' народа подразумева излагање тела док сви чланови породице преминулог не стигну, што обично траје око три дана.

Током тог времена, тело почиње да се распада и надима, а по доласку породице, они обично конзумирају срце и унутрашње органе тела, док кожа и коса остају да труле.

Стил/Пункуфер.хр