Извор:Фото: Shutterstock

А НИЈЕ ДО СНА: Грешке у рутини због којих смо стално уморни

Извор: Нпортал

21.08.2024.

22:42

ОВИХ седам грешака могу да доведу до осећаја умора, чак и када довољно спавамо.

Да ли сматрате да спавате довољно, а опет сте сваког дана уморни? Осећај успорености, недостатак фокуса, чак и умор тела вас прате у стопу, а сигурни сте да спавате баш колико би требало.

Доктор Рос Пери објаснио је за "Сан" 7 најчешћих грешака које немају везе са спавањем, а утичу на наш осећај умора. Ево и како да их исправите и имате више енергије!

1. Не крећете се довољно

Седење је саставни део нашег живота, нарочито у модерном времену када се многи послови обављају за рачунаром. Ако дуго седите преко дана, могуће је да сте зато уморни.

BloombergAdria.com

"Недостатак кретања доводи до слабљења мишићно-скелетног система, као и кардиоваскулараног система. Због тога можемо да се осећамо уморно и успорено", рекао је др Пери.

2. Не пазите на држање тела

Поред седења, које утиче на леђа, ноге и врат, погрешно држање или "грбљење" пред рачунаром доводе и до других проблема. Лоше држање изазива напор мишића, умањује проток крви и самим тиме и доток кисеоника у ћелије.

"Због проблема са леђима, овај притисак може да изазове терет на другим групама мишића. И ако дуго траје, довешће до осећаја исцрпљености", објаснио је др Пери.

3. Једете превише угљених хидрата

Стара је прича о "умору" од угљених хидрата - поједете тестенину, пицу или пуно хлеба за ручак, и одједном вам се приспава, само бисте да легнете мало, а не можете. Угљени хидрати су неопходни телу, али изазивају нагли скок шећера у крви, а када тај ниво нагло опадне, уморни смо и изнурени.

4. Пијете превише кафе

Да, кафа ће вас привремено "подићи", али превише кофеина може да поремети обрасце спавања.

BloombergAdria.com

"Кафа стимулише ослобађање адреналина због чега добијамо нагли налет енергије. Временом, конзумирање превише кофеина може да доведе до адреналног умора и допринесе осећају исцрпљености", објаснио је нутрициониста Енди Дејли. Прочитајте и сигнале да пијете превише кафе!

Кафа је и диуретик, подстиче избацивање течности и може да доведе до дехидратације. Утиче и на ниво шећера у крви", рекао је он.

5. Немате довољно интимних односа

Редовна активност у овој сфери живота повезана је са бољим нивоима енергије и бољим сном. Ако сте у вези, интимни тренуци са партнером не подижу само расположење, већ и ниво енергије.

BloombergAdria.com

Недостатак интимности иде руку под руку са премореношћу. Током интимних односа, ослобађају се хормони као што су окситоцин и пролактин, а они подстичу окрепљујући сан.

6. Пијете превише газираних пића

Садрже пуно шећера, који је угљени хидрат и изазива скокове и падове шећера у крви. Замените их чајевима или природним воћним соковима како бисте избегли овај проблем.

7. Не уносите пробиотике

Природни пробиотици као што су јогурт, кефир, разно поврће, подстичу цревну флору да буде у здравој равнотежи. Здрава цревна флора основ је за стабилан организам, и ако не уносите храну богату влакнима и пробиотике, могуће је да ћете се осећати безвољно и нећете имати енергије.

(Мондо)