Извор:Фото: Shutterstock

СОКРАТОВА ТЕОРИЈА: Шта значи ако особа има мало пријатеља?

Извор: Нпортал

22.08.2024.

18:10

Антички филозоф је имао теорију о пријатељству...

Да ли мислите да сте више вољени ако имате широк друштвени круг или да сте усамљени уколико вам је пријатеља мали? Многи се плаше да мало пријатеља значе да нису вољени, али још су антички филозофи имали теорију о томе.

Сократ, чувени филозоф античке Грчке, оставио је неизбрисив траг у филозофији својим дубоким идејама, проницљивим учењима и дубоком мудрошц́у. Иако иза себе није оставио писана дела, његова филозофска заоставштина је сачувана захваљујуц́и раду његовог ученика Платона и других античких филозофа.

"Ако човек има мало пријатеља, онда има много животних искустава" веровао је Сократ.

BloombergAdria.com

Животно искуство је скуп знања и вештина које је човек стекао као резултат својих животних искушења. Та искушења могу бити различита - лични неуспеси, професионални проблеми, банкрот, раскид, итд., пише Сенса.

BloombergAdria.com

Круг се мења

Животна искуства нам омогућавају да боље "видимо" људе, разумемо искреност њихових односа, разумемо мотиве њихових поступака. Како сазревамо, пажљиво бирамо оне које пуштамо близу, са којима се дружимо, тражећи сличности у вредностима, интересовањима и уверењима.

Током живота, наш друштвени круг се природно развија и мења. У неком тренутку можемо открити да смо се удаљили од познаника, колега или чак блиских пријатеља. И то је у реду.

Што више искуства имамо, теже нам је да пристанемо на површне односе и нездраву динамику. Ми судимо о људима по њиховим делима, а не по речима. Паметније распоређујемо своје време и енергију. Тако око нас остају само најближи и најоданији.

Мањи круг пријатеља нам омогућава да имамо већу дубину односа, јер жртвујемо квантитет за квалитет.

(Крстарица)