Знате ли шта заправо уносите у организам кад једете сардине?
06.09.2024.
22:30
РИБА је изврстан извор протеина, масних киселина и хранљивих материја, а посебно су популарне конзерве сардине, пише Mind Body Green.
Многи људи се питају је ли конзервирана храна заиста здрава и хранљива. Нутриционисткиња др Џес Кординг открила је да су, према мишљењу струке, најздравије конзервиране намирнице сардине, али и остале рибље конзерве.
Оне су добар извор протеина те су врло једноставне јер не захтевају дугу припрему или кување.
Др Кординг је објаснила да употреба рибљих конзерви у прехрани има бројне здравствене добробити.
- Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, посебно ако свеже нису доступне - рекла је.
Када једемо сардине, додала је др Кординг, уносимо пуно протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље осигурава мононезасићене масти здраве за срце.
Стручњаци препоручују две до три порције рибље конзерве недељно, помешане са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.