Извор:Фото: Shutterstock/Профимедиа

Ово су званично НАЈПОПУЛАРНИЈА мушка и женска имена у Србији

Извор: Нпортал

07.09.2024.

22:45

Избор имена за дете понекад је изазовно за све родитеље и сви га бирају са великом пажњом...

Снежана, Гордана, Мирјана, Милорад, Живојин, Зоран данас нису тако честа имена у Србији - није да их нема, али статистика каже да се данас родитељи у нашој земљи опредељују за мало другачија имена, али подједнако лепа и звучна.

Избор имена за дете понекад је изазовно за све родитеље и сви га бирају са великом пажњом.

Чињеница је да је свако лепо за себе и већином има посебно значење које је важно мами и тати. Ипак, уколико постоје дилеме како бисте дали свом детету име, онда можете да вирните у званичне податке најчешћих именима у Србији за 2023. годину, према Републичком заводу за статистику.

BloombergAdria.com

Која су најпопуларнија женска, а која мушка имена?

Најпопуларније име за девојчице је Софија и грчког је порекла - потиче од грчке речи Сопхíа, што значи мудрост, знање, вештина. Следе је Дуња и односи се не само на воће и симбол лепоте и здравља, већ и на "добру славу или суд". На трећем месту по популарности се нашла Мила и носи значење миле и драге особе.

Што се тиче дечака, Лука заузима прво место и такође је име грчког порекла. Потиче од речи "лукс", што значи светлост, светлећи. Иза њега је Василије и сматра се да потиче од грчке речи која у преводу значи царски, краљевски. Лазар је на трећем место и име је хебрејског порекла и означава "Бог је помогао".

(РТС)