Извор:Фото: Профимедиа

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ове три грешке могу покварити вашу зимницу

Извор: Нпортал

11.09.2024.

21:43

ЧАК и најпажљивији кувари могу направити грешке које могу довести до кварења зимнице.

Да бисте осигурали да ваша зимница остане свежа и сигурна за конзумацију, важно је избећи ове честе грешке:

1. Непоштовање хигијенских стандарда

Један од најважнијих фактора у припреми зимнице је хигијена. Ако не обратите довољно пажње на чистоћу током процеса, лако можете изазвати контаминацију која може довести до кварења. Ево на шта треба обратити пажњу:

Прање и стерилизација: Пре него што почнете са припремом зимнице, обавезно оперите руке, посуђе и опрему. Такође, стакленке и поклопце треба темељно стерилизовати. Ово можете постићи кувањем у води или коришћењем машине за стерилизацију.

Коришћење свежих састојака: Увек користите свеже и здраве плодове и поврће. Оштећени или трули састојци могу убрзати кварење зимнице.

BloombergAdria.com

 

2. Неправилно припремање и паковање

Припрема зимнице захтева прецизност и придржавање одређених правила како би се осигурало да све буде у реду:

Непотпуно кување: Ако припремате зимницу као што су џемови или пекмези, важно је да се смеса скува до одговарајуће температуре. Непотпуно кувана зимница може садржати бактерије и ензиме који ће изазвати кварење.

Неодговарајуће паковање: Приликом паковања зимнице, пазите да не оставите ваздух у стакленкама. Ваздух може узроковати раст бактерија и плесан. Такође, уверите се да су поклопци чврсто затворени како би се спречило улазак ваздуха и микроорганизама.

BloombergAdria.com

 

3. Неправилно чување

Чување зимнице на правом месту и у одговарајућим условима од пресудне је важности за очување њеног квалитета:

Неодговарајућа температура: Зимницу треба чувати на хладном, тамном и сувом месту. Излагање светлу и топлини може убрзати процес кварења. Идеална температура за чување зимнице је између 10°Ц и 20°Ц, у простору који је заштићен од директног сунчевог светла.

Неодговарајућа влажност: Превише влажности може узроковати раст плесни. Осигурајте да простор где чувате зимницу буде суво и добро вентилисано. Ако приметите да се на стакленкама појавила кондензација, одмах их пребаците на суво место.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: