Извор:Фото: П. Милошевић, Профимедиа

Ко је заправо била Баба Марта?

Извор: Нпортал

13.09.2024.

09:26

"Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје".

Март је добио име по римском божанству рата – Марсу. Код Срба, као и код неких словенских народа, назива још и благовештењски месец, марта, Сухи, брезен и летник, а у старосрпском и дерикожа, каже Историјски забавник.

BloombergAdria.com

 

Срби овај месец замишљају као ћудљиву бабу која лако мења мишљење - та "баба", зове се Марта.

У марту може да напада велики снег, али и да изненада отопли и огреје као да је већ лето. Зато народ каже: "Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје".

Баба Марта заправо никада није постојала. Није реч о неком митолошком бићу или божанству, већ је то персонификација читавог месеца и његове непредвидиве природе.

Иако је овде реч о српском веровању, баба Марта се среће код готово свих словенских народа. Како је и она добила име по богу рата Марсу, веровање каже да је окрутна на њега, али да уме да буде и топла и мила због пролећа које најављује.

Легенда каже да је баба марта некада стално била мила и драга старица. Ипак, једног дана краљ Нума Помпилије решио је да марту одузме прво место у календару додавши испред још јануар и фебруар. Ово је толико наљутило "прву даму календара" да је од тог доба постала ћудљива и хировита и управо из тог разлога је Март најнепредвидљиви месец, када је време у питању.

Стил