Извор:Фото: АТА имагес

Вучић објаснио зашто није донета одлука о окупацији Космета

Извор: Нпортал

13.09.2024.

19:11

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је објаснио зашто није донета одлука о проглашењу окупације Косова и Метохије о којој се говорило претходних дана.

- Томе су се многи радовали јер им се то чинило као политичка прилика да искористе западну подршку за рушење власти у Србији - рекао је он. 

Истакао да би сви такви на крају рекли да "туђа деца треба да ратују".

Наши правни екперти су били против проглашења окупације Косова и Метохији, истиче Вучић. 

- Међународна управа на Косову је успостављена уз пристанак тада СРЈ. Режим који је успостављен је особен, чак и формирање тзв. војске Косова не доводи до тога да се део територије може сматрати делом територије под окупацијом, посебно јер је формирање таквих оружаних групација нелегално - у оштрој супротности од Резолуције 1244 и других правила међународног права. Ако би била проглашена окупација, оружаним групама Албанаца на КиМ без обзира на њихов назив би се признао статус легалне оружане силе - рекао је Вучић.

BloombergAdria.com

- Не смемо да им дамо статус легалне оружане силе. И то је први и кључни разлог зашто не проглашавамо окупацију данас. Нећемо да им дамо било какав правни легалитет и легитимитет јер га немају. Ово што су урадили је гола сила њихових западних савезника и албанска сила. Нема легализације и легитимизације, зато нема одлуке о окупацији - рекао је Вучић и додао да има и других разлога.

Само признавање окупације је и кривично дело, објаснио је он.

BloombergAdria.com

 

Потези Србије - Повратак на "Status Quo Ante"

Први српски потез је повратак на "Status Quo Ante".

- Видимо да све ово нема никаквог смисла. Ми сматрамо да је, за било какав озбиљан напредак у дијалогу, потребно:

1. Расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на северу Косова и Метохије, уз учешће Мисије ОЕБС и ЕУ;

2. Примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север;

3. Повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције;

4. Повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлаченье из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затвараьа 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима;

5. Хитно, неодложно и коначно формиранье Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара, јеп нам је јацно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије;

6. Неодложна примена гаранциіа Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима/барикадама;

7. Неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН.

BloombergAdria.com

 

Косово и Метохија као подручје посебне социјалне заштите

Под два, Србија ће прогласити Косово и Метохију подручјем посебне социјалне заштите.

Усаглашено је да је Народна скупштина Републике Србије у року од 45 дана усвојити Закон којим ће прогласити Аутономну покрајину Косово и Метохију за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене.

Овим законом биће посебно регулисан и ограничен промет непокретности (ограничавање продаје непокретности и за појединце који су корисници повластица из Закона).

Уживање повластица ће бити ограничено само на оне који заиста живе у АП Косову и Метохији.