Извор:Фото: Shutterstock

Ово су најбезбедније државе ако избије Трећи светски рат

Извор: Нпортал

20.09.2024.

14:52

Ово је списак најсигурнијих држава у случају Трећег светског рата.

У последње време свет постаје све немирније место, па се стиче утисак да Трец́и светски рат није потпуно немогуц́, пише Дејли мејл.

Прво рат у Украјини, затим у Гази и, недавно, експлозије у Либану. Воки-токи и пејџери које користе борци Хезболаха експлодирали су широм Либана, убивши најмање 20, а повредивши стотине. Због насиља које се шири планетом, многи су узели у обзир која би држава била најбезбеднија у случају светског сукоба.

Ево неколико предлога:

Антарктика

Листа не почиње од земље, вец́ од континента. Иако туризам није потпуно непознат леденом континенту – повремено га посец́ују авантуристи у потрази за екстремним искуствима мало је вероватно да би се многи људи одлучили да се тамо склоне у случају Трец́ег светског рата. Па ипак, светски сукоб би вероватно заобишао Антарктик.

Аргентина

Иако је Аргентина током своје историје била укључена у неке сукобе, на пример 1982. када су ушли у рат са Уједињеним Краљевством око Фокландских острва, ова јужноамеричка земља би била место за преживљавање глади која би уследила након нуклеарног рата.

Студије су показале да би детонација стотину нуклеарних бомби произвела толико дима да би сунце било заклоњено, узрокујуц́и патњу пољопривреде и глад. Аргентина би могла бити добро уточиште због обиља издржљивих усева попут пшенице.

Бутан

Након уласка у УН 21. септембра 1971. Бутан је прогласио неутралност у погледу било каквог сукоба. Због тога се ова мала азијска држава редовно налази веома високо на Глобалном индексу мира.

Осим тога, Бутан је окружен високим планинама и тешко приступачан, па би био безбедно место у случају светског рата.

Чиле

Следец́а на листи је земља са изузетно дугом обалом - чак 6.435 километара - што је отприлике удаљеност између Мадрида и Москве. Баш као и суседна Аргентина, Чиле је богат разним пољопривредним културама и природним ресурсима.

Такође, била је једна од најразвијенијих земаља Јужне Америке, па је, без обзира на њену релативну изолованост, степен развијености и доступности савремене технологије чини добрим местом за преживљавање Трец́ег светског рата.

Фиџи

За све оне који желе да буду што даље од светског сукоба, Фиџи би могао да буде идеално место. Ова острвска држава, која се налази у југоисточном Тихом океану, удаљена је 4.300 километара од најближе државе, Аустралије.

Ово, као и чињеница да има војску од само 6.000 војника, такође високо рангира Фиџи на Глобалном индексу мира. Вец́ина земљишта је прекривена густом шумом и има много природних минерала и рибе, што га чини идеалним склоништем у случају вец́ег сукоба.

Гренланд

Острво Гренланд, које заправо припада Данској, највец́е је острво на свету. Гренланд је познат по својој удаљености, по својим планинама и по политичкој неутралности, што га чини и добрим склоништем у случају опасности.

С обзиром на то да има само 65.000 становника, тешко да би постао мета светске велесиле. 

Исланд

Исланд је стално на врху Глобалног индекса мира и има репутацију једне од најмирнијих земаља на свету.

Осим што је прилично удаљен, Исланд не би требало да брине о ресурсима, захваљујуц́и великим резервама слатке воде, морских ресурса и обновљивих извора енергије.

Индонезија

Као и друге земље на листи, чини се да је Индонезија сигурно уточиште захваљујуц́и свом неутралном ставу о политичким питањима широм света. Године 1948, први председник земље Ахмед Сукарно сковао је термин "слободни и активни" за њихову спољну политику.

То се односило на то да у међународним пословима делују самостално, а највише им је стало да обезбеде светски мир.

Нови Зеланд

Нови Зеланд је на другом месту на Глобалном индексу мира и дуго је познат по свом неутралном ставу о светским сукобима. Ако би била нападнута, земља својим планинским тереном нуди својим грађанима савршену заштиту. 

Јужна Африка

Јужноафричка Република заслужује место на овој листи захваљујуц́и чињеници да има значајне и вишеструке залихе хране, као и велике количине плодне земље и воде за пиц́е.

Модерна инфраструктура неке земље такође може повец́ати ваше шансе за опстанак ако дође до Трец́ег светског рата.

Швајцарска

Од свих земаља света, Швајцарска је земља која се најчешц́е помиње у контексту политичке неутралности.

Земља је вец́ 200 година позната по свом чврстом ставу - или недостатку - по питањима међународне политике, и добро је заштиц́ена својим планинским тереном, земљописом без излаза на море и бројним нуклеарним склоништима.

Тувалу

Раније позната као острва Еллице, Тувалу се налази у Тихом океану, отприлике на пола пута између Хаваја и Аустралије. Изузетно мали број становника од само 11.000 значи да је инфраструктура слаба у поређењу са водец́им западним земљама.

Због недостатка природних ресурса, чини се да је непожељна мета у потенцијалном случају Трец́ег светског рата.