Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/No Comment TV, Профимедиа

КАКО ЈЕ БЕРЛУСКОНИ ПОНИЗИО МЕРКЕЛОВУ: Црвенела од срамоте

Извор: Нпортал

24.09.2024.

19:33

У МАРТУ 2009. године Ангела Меркел доживела је вероватно највеће понижење у својој политичкој каријери.

Четвртог дана марта пре 15 година одржавао се други дан НАТО самита поводом 60. годишњице од оснивања пакта. Домаћинство шефовима држава и влада чланица НАТО алијансе поделили су француски Стразбур и немачки Кел. 

Управо у својој домовини, у срцу Немачке, тадашња канцеларка највеће европске економије Ангела Меркел доживела је вероватно највеће понижење у својој богатој политичкој каријери. 

Наиме, она је у Келу као прави домаћин на црвеном тепиху свечано дочекивала неке од најважнијих људи у светској политици, а онда је на ред дошао и представник Италије. 

Италију је тада на самиту НАТО чланица представљао тадашњи премијер, сада покојни Силвио Берлускони. У тренутку заустављања службеног аутомобила који је возио првог човека италијанске владе, уследио је хладан туш за Меркелову. 

BloombergAdria.com

 

Мушкарац из обезбеђења отворио је задња врата возила и из аутомобила је изашао контроверзни Берлускони који је у том тренутку разговарао телефоном. Он је Меркеловој само махнуо руком и показао да чека те је безбрижно наставио свој разговор, док се немачка канцеларка кисело осмехнула. 

Берлускони је ноншалантно ставио руку у џеп панталона и наставио са својим разговором док се непријатност на лицу прве жене немачке политике све јасније испољавала. Силвио се шеткао док је телефонирао, а у једном тренутку је чак отишао и до реке са све руком у џепу док га је обезбеђење пратило, како и налажу протоколи. 

Пошто су из организације видели да Берлускони не планира ускоро да заврши, пред црвеним тепихом се појавило ново службено возило које је довезло следећег шефа НАТО чланице. Меркелова се љубазно поздравила и фотографисала са њим, док је Берлускони за то време и даље разговарао телефоном. Потом је уследио још један званичник и иста процедура, али то није омело Силвија у својој намери да заврши овај очигледно изузетно важан телефонски разговор. 

Погледајте како је то изгледало:

Иначе, ово није био једини пут да је Берлускони непријатан према Меркеловој.

Само годину дана раније, приликом њеног званичног доласка у посету Италији, Силвио ју је сачекао скривен иза једног споменика и искочио пред њу вичући "ку-ку, овде сам".

Ангела је ову шалу примила са осмехом и ширећи руке одговорила му је: "Силвио!".

Али ни то није све, након преслушавања снимљеног телефонског разговора Силвија Берлусконија са уредником једних италијанских новина у оквиру истраге о сексуалним скандалима која се водила у Италији, у јавност је доспела и вулгарна изјава на рачун његове колегинице Ангеле Меркел која му се у том разговору омакла.

Пошто је ипак у питању дама, која је притом још и канцелар, најтиражнији немачки лист “Билд”, који о овом случају доста опширно пише, констатовао је само да се Берлускони “вулгарно и недостојно изразио о канцеларки Меркел, посебно о њеној фигури”, док је британски дневни лист “Дејли мејл” изјаву пренео нешто конкретније, мада са бројним звездицама, тако да можемо да прочитамо да је Силвио Берлускони за немачку канцеларку рекао да је “дебела ***** коју нико не би *****”.