Извор:Фото: Shutterstock, Архив Борбе

ТИТОВ АЈВАР У ДВЕ БОЈЕ: По рецепту чувеног кувара Шкрбе

Извор: Нпортал

25.09.2024.

13:57

И ТИТО је волео ајвар! Доживотни председник СФРЈ и осведочени гурман уживао је у укусним залогајима, а омиљена зимница спремала му се у две боје.

Тито је био хедониста какав се ретко среће. На његовом јеловнику смењивали су се најукуснији специјалитети из свих крајева света, а савременици откривају да је нарочито волео домаћа јела, изнад свега ајвар.

BloombergAdria.com

Легенда каже да је за краља Александра, а потом и за Тита, кувар Шкрба спремао ајвар у две боје, зелени и црвени. Рецепт се разликовао утолико што се за маршала изостављала кашика шећера.

Стамбол Гештамов, легенда српске гастрономије, од заборава је сачувао многе рецепте, попут овог.

Ајвар у две боје

Потребно је:

- 25 комада црвених или зелених паприка бабура

- 1 плави патлиџан, уље, со, есенција

Припрема:

На 10 килограма очишћених паприка иде литар уља, 200 грама соли и кашичица есенције.

Бабуре и патлиџан испеците на плотни, никако у рерни, а потом их оставите да се потпаре. Ољуштене паприке оцедите и само једном самељите на машини за млевење меса.

BloombergAdria.com

У широкој шерпи добро загрејте уље, убаците самлевене паприке и непрестано мешајте. Пред крај пржења, кад варјача почне да оставља траг на дну шерпе, додајте со и есенцију. Још кратко пржите и склоните са шпорета.

У међувремену у рерни загрејте чисте тегле на 100 степени и у њих сипајте врео ајвар. Вратите тегле у рерну на пола сата да се на површини ајвара ухвати корица. Затворите тегле пек-папиром, увијте у ћебе и оставите да се тако охладе.