Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Movieclips, Профимедиа

ПСИХОПАТЕ СЕ БАВЕ ОВИМ ПОСЛОМ: Ова занимања бирају најбољи

Извор: Нпортал

26.09.2024.

22:20

Пре 10 година "Forbes" објавио је листу "десет послова који привлаче психпате". Непосредно пре објављивања списка писхолог Кевин Датон објавио је књигу која се бавила менталним поремећајима и како особе које се не уклапају у друштво или имају потпуно одуство емпатије функционишу у пословном простору.

Кевин Датон је назначио да "психопата" није дефинисан по принципу холивудске перцепције ове речи, тј. серијских убица, већ као особе које не показују или немају могућност да имају било какве емоције, нити су у стању да се идентификују или повежу са другим људима, пише "Forbes".

У закључку Датоновог истражвања пише да су су "психопате најприсутније у области технологије и дигитала".

Психолог Кевин Датон са Катедре за експерименталну психологију Универзитета у Оксфорду спровео је истраживање међу становницима Велике Британије како би открио које професије имају највећи број психопата.

На првом месту су директори и менаџери, затим адвокати, медијске личности (са акцентом на глумце и музичаре), продавци, хирурзи, новинари, полицајци, свештеници, кувари и државни службеници.

BloombergAdria.com

 

Многе од ових десет професија уклапају се у профил оних који крију највећи број психопата, јер су неке од основних карактеристика психопата необориви его, егоцентричност, неустрашивост, хладнокрвност и шарм, што су такође карактеристике уско повезане са концептом успеха.

Томе у прилог иде и студија британског академског часописа Journal of Business Ethics, према којој су психопате у високо плаћеним професијама попут адвоката и менаџера често мање успешни у свом послу од других колега. Такви људи зарађују мање новца и њихове везе ће такође бити мање успешне.

Са друге стране Датон је направио и списак послова на којем је има најмањи број психопата.

На списку су - медицинско особље, терапеути, стилисти, особе у области неге и лепоте, професори и наставници, људи који се баве креативним писањем и особе које се баве добротворним радом.

(Блиц жена)