Извор:Фото: СПЦ, Новости, Профимедиа

МОЛИТВА ЧАСНОМ КРСТУ: Сматра се да улива наду у боље сутра

Извор: Нпортал

27.09.2024.

08:03

СРПСКА православна црква и верници сутра, у петак 29. септембра славе Крстовдан, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и враћен из Персије у Јерусалим.

Како ове године Крстовдан пада у петак, препоручује се строг пост. Овај празник се назива још и Воздвижење Часног крста.

Часни Крст је пронашла мајка цара Константина Великог, царица Јелена, када је била на поклоњењу Христовом гробу у Јерусалиму, што је и била њихова велика жеља која се остварила након много труда.

У многим крајевима Србије постоји народно веровање да се на Крстовдан предсказује време за наредни период. Наиме, ако је тога дана облачни, значи да ће зима бити богата снегом, а ако је ипак сушно и наредна година ће бити таква. Грмљавина указује на добру наредну годину.

BloombergAdria.com

Сутра је потребно обратити се Богу следећом молитвом:

- Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника. О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Ђевом Богородицом, и са свима Светима занавек.

Амин - 

Сматра се да ова молитва улива наду у боље сутра.