Извор:Фото: Профимедиа

МОЋАН ТРИК: Како очистити смолу са аутомобила?

Извор: Нпортал

27.09.2024.

22:16

СМОЛА дрвета често заврши на аутомобилу, посебно када возило данима стоји паркирано у хладовини.

Што дуже смола остане на боји, то је теже уклонити и може узроковати веће оштећење. Пре него што приступите чишћењу, аутомобил треба темељно опрати од прљавштине или прашине како би средства за чишћење могла да делују ефикасније. Ако је смола још свежа, најбоље је да ауто прво оперете водом без сапуна, пише автомагазин.си.

За уклањање свеже смоле, оперите запрљано подручје топлом сапуницом користећи крпу од микровлакана или обичну крпу, пратећи кружне покрете без превише притиска како бисте избегли огреботине.

BloombergAdria.com

 

Испирање топлом водом са сапуном помоћи ће да се смола омекша. Након што се свежа смола уклони, не заборавите да нанесете заштитни слој воска, јер ће трење при чишћењу сигурно оштетити заштиту боје.

Код осушене смоле, процес је сложенији.

Препоручује се да ставите топлу крпу на захваћено подручје како бисте омекшали смолу. Након неколико минута, смола би требала постати мекша и лакше уклоњена топлом сапуницом. У случају да ова метода не успе, можете употребити средство за уклањање смоле, наносећи га на меку крпу и трљајући захваћено подручје. Важно је да након тога обришете подручје влажном крпом како бисте спречили оштећење боје.

У неким случајевима, уљни спреј може помоћи да се смола лакше уклони, јер уље продире у пукотине и олакшава чишћење. Нека спреј делује неко време, а затим поновите поступак и обришите сувом крпом.

BloombergAdria.com

 

Ако све друге методе не успевају, алкохол или ацетон могу бити алтернатива, али будите опрезни јер могу оштетити боју. Након примене ових средстава, обавезно исперите са пуно воде како бисте избегли трајна оштећења, преноси "Крстарица".

Понекад производи које сви имамо у кући, попут уља или масти, могу бити врло ефикасни. Оставите уље за кување на запрљаном подручју неколико сати, а затим га обришите.

BloombergAdria.com

 

Чак и пена за бријање може помоћи у растварању смоле у року од 15 минута. Након употребе било које од ових метода, обавезно оперите аутомобил и нанесите заштитни восак.

БОНУС ВИДЕО: