Извор:Фото: фотодокументација Новости, Зоран Јовановић Мачак, Профимедиа

МУСЛИМАН, БИЛИ СМО КАО БРАЋА: Павле делио клупу са великаном

Извор: Нпортал

28.09.2024.

17:34

У МАЛЕНОЈ згради тузланске ниже гимназије, двадесетих година прошлог века, укрстили су се путеви двојице момака, а два будућа српска великана. Реч је о патријарху Павлу и Меши Селимовић.

- Ја сам седео у првој клупи. Са десне ми је стране био муслиман Меша, а са леве један Хрват. Ја сам био у средини. Тако да смо живели, што се каже, као браћа, као своји... Тада се то није тако осећало јер се видело да су времена тешка и да иду још гора.Тако су те разлике и националне и ове друге биле непримећујуће. Сад се сувише истиче понекада националност и вера... А онда је били смо другови школски, у истој клупи смо седели Србин, Хрват и муслиман - говорио је патријарх Павле о својим школским данима.

BloombergAdria.com

Меша о којем је причао 44. поглавар Српске православне цркве био је чувени књижевник Мехмед Меша Селимовић, пореклом из Тузле. Живот је на занимљив начин спојио два великана. и Селимовић је као и патријарх Павле доживео губитак члана породице, његов старији брат Шевкије страдао је током Другог светског рата.

BloombergAdria.com

У тестаменталном писму упућеном Српској академији наука и уметности 1976. Меша Селимовић је навео: "Потичем из муслиманске породице, а по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у БиХ, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика".

Патријарх Павле и Меша Селимовић оставили су дела за вечност.

(Блиц Жена)